Αν και πολλές πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας που θέλουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, το Ιράκ επιβεβαίωσε επίσημα την πληροφορία, με το υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι έντεκα ιρακινοί αστυνομικοί δέχτηκαν χημική επίθεση στις 15 Σεπτέμβρη. Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ότι έντεκα αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο έχοντας εισπνεύσει αέριο χλωρίου.

Ads

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να χρησιμοποίησαν αέριο χλωρίου σε επίθεση στις 15 του Σεπτέμβρη, στην πόλη του Ντουλουίγια, βόρεια της Βαγδάτης. Η επίθεση έγινε μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τζιχαντιστών και μελών της σουνίτικης φυλής Τζαμπούρ, που προστάτευαν τα σύνορα της πόλης. Οι αναφορές των ιρακινών έκαναν λόγο για μία περίεργη έκρηξη από την οποία προκλήθηκε ένας κίτρινος καπνός, ενώ εμφανίστηκε στην περιοχή μια παράξενη ομίχλη που αιωρούνταν κοντά στο έδαφος. Το φαινόμενο προκλήθηκε καθώς το χλώριο είναι βαρύτερο από τον αέρα.

Πληροφορίες και κάποια αποδεικτικά στοιχεία για χρήση χημικών από το Ισλαμικό Κράτος και στο πολιορκούμενο Κομπάνι, στα σύνορα  Συρίας – Τουρκίας, επίσης είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Το χλώριο χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ασφυξιογόνο. Σήμερα, πωλείται νόμιμα για βιομηχανική χρήση,  αλλά η χρήση του ως χημικό όπλο παραβιάζει τη διεθνή Συνθήκη για τη χρήση όπλων.

Ads