Παρότι σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, το Ιράκ είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου. 

Ads

Σύμφωνα με μια παγκόσμια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της οργάνωσης Charities Aid Foundation (CAF, Ίδρυμα Φιλανθρωπικών Δωρεών), το 81% των Ιρακινών ανέφεραν ότι βοήθησαν κάποιον άγνωστο τον περασμένο μήνα.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε τη σχετική δημοσκόπηση το 2010 το ίδρυμα, πάνω από τα μισά άτομα σε 140 χώρες που έχουν ερωτηθεί είπαν ότι έχουν βοηθήσει αγνώστους. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλές από τις πιο γενναιόδωρες χώρες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από φυσικές καταστροφές και πολέμους.

Ads

Το Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή, η Λιβύη που μαστίζεται από εμφύλιο έρχεται δεύτερη φέτος ενώ η Σομαλία επίσης σε εμφύλιο εδώ και 25 χρόνια, τέταρτη. 

«Νομίζω ότι το μάθημα εδώ είναι ότι οι κοινωνίες είναι απίστευτα ανθεκτικές και ότι οι καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα τείνουν να ενεργοποιούν μια συλλογική ανθρωπιστική αντιμετώπιση», σχολίασε ο Άνταμ Πίκερινγκ, διευθυντής της παγκόσμιας πολιτικής της CAF.

Όσον αφορά τις χρηματικές δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα, η πιο γενναιόδωρη χώρα είναι η Μιανμάρ, όπου εννιά στα δέκα άτομα απάντησαν ότι έχουν κάνει κάποια δωρεά σε φιλανθρωπικό οργανισμό τον προηγούμενο μήνα.

Η Μιανμάρ ήρθε επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά, πρώτη, στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας, που μετρά τον συνδυασμό βοήθειας σε αγνώστους, χρηματικές δωρεές και χρόνο που έχει καταναλωθεί σε εθελοντική εργασία. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη χώρα στη λίστα. 

Ο Δείκτης βασίζεται στη δημοσκόπηση που διενεργεί η εταιρεία Gallup σε 140 χώρες.