Οι ιρακινές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως σήμερα τη Φαλούτζα, την πόλη του δυτικού Ιράκ που βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιανουάριο του 2014.

Ads

«Σήμερα ο διοικητής των επιχειρήσεων στη Φαλούτζα, ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ-Σαάντι, ανακοινώνει πως η πόλη απελευθερώθηκε αφού οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της συνοικίας Αλ-Τζολάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των ιρακινών δυνάμεων, ο Σαμπάχ αλ-Νόμαν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν την απελευθέρωση της Φαλούτζα από το Ισλαμικό κράτος.

Ο Χάιντερ Αλ Αμπάντι μετέβη σήμερα στην πόλη του δυτικού Ιράκ, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Κυριακή από τους τζιχαντιστές.

Ads

Με ηχηρό μήνυμα νίκης απευθύνθηκε στον ιρακινό λαό μέσω της δημόσιας τηλεόρασης: «Καλώ τους Ιρακινούς όπου κι αν βρίσκονται να βγουν και να γιορτάσουν. Θα υψώσουμε σύντομα τη σημαία του Ιράκ στη Μοσούλη».

Η Μοσούλη, είναι το τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης του Ισλαμικού κράτους και η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της χώρας που θέλει να ανακτήσει το ιρακινό κράτος.

Η Φαλούτζα ήταν η πρώτη πόλη στο Ιράκ που έπεσε στα χέρια του ISIS τον Ιανουάριο του 2014. Οι εξτρεμιστές στη συνέχεια, εξαπέλυσαν επιχείρηση που τους επέτρεψε να κατατροπώσουν τον ιρακινό στρατό και να καταλάβουν πολύ μεγάλες περιοχές δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης, έξι μήνες πριν ανακηρυχθεί το ισλαμικό χαλιφάτο μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Η απελευθέρωσή της συνιστά μία πολύ σημαντική νίκη για τον ιρακινό στρατό, ο οποίος τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να ανακτήσει μέρος των χαμένων εδαφών.