Ο σιίτης Νούρι Αλ Μαλίκι, που τέθηκε στο περιθώριο από εσωτερικούς και εξωτερικούς συμμάχους, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση του προέδρου του Ιράκ να αναθέσει την πρωθυπουργία στον σιίτη πολιτικό του αντίπαλο Χάιντερ Αλ Αμπαντι. Όπως ανακοίνωσε πρόκειται για μια αντισυνταγματική απόφαση και θα διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο προσφεύγοντας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Εν τω μεταξύ μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει με όπλα τους Κούρδους μαχητές στο Βόρειο Ιράκ που πολεμούν ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Αλ Μαλίκι έχει κατηγορηθεί για την «εκδικητική πολιτική» που εφάρμοσε ενάντια στους σουνίτες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των σουνιτών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντες». Ο μεγαλύτερος σιίτικος συνασπισμός «άδειασε» τον Μαλίκι προτείνοντας για την πρωθυπουργία τον Χάιντερ Αλ Αμπαντι. Την εν λόγω απόφαση για αλλαγή πρωθυπουργού, αίτημα και του προέδρου του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, στήριξε και η Δύση.

Από την πλευρά του ο Μαλίκι δηλώνει απρόθυμος να αποχωρήσει από την εξουσία και προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. «Διαμηνύω πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως έχει και δεν θα υπάρξει αντικατάσταση στην πρωθυπουργία χωρίς την σχετική έγκριση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο», τόνισε. Ο Μαλίκι αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία επικαλούμενος την ψήφο του λαού. «Λέει πως θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ψήφο του λαού και υπενθυμίζει πως το κόμμα του κέρδισε τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο δεν εξασφάλισε μια κυβερνητική πλειοψηφία», σημειώνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Ωστόσο ο Μαλίκι φαίνεται πως απομονώνεται όλο και περισσότερο. Εξάλλου και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή στην πρωθυπουργία και χαιρέτισαν τον διορισμό του Χάιντερ Αλ Αμπαντι. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου μερικές δεκάδες στρατιώτες στο Ιράκ, μια επιχείρηση που το Πεντάγωνο την παρουσιάζει ως «αποστολή αξιολόγησης» της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Ads

Το χάος που επικρατεί στο Ιράκ και σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και η αδυναμία του στρατού της χώρας να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές έχουν οδηγήσει τη Δύση στην αναζήτηση νέων συμμάχων στην περιοχή. Στους Κούρδους του Ιρακινού Κουρδιστάν οι ΗΠΑ αλλά και χώρες της ΕΕ φαίνεται πως βρήκαν τον κατάλληλο σύμμαχο. Εξάλλου οι Κούρδοι μαχητές είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να ενισχύσει με όπλα τους Κούρδους, που έχουν επισημάνει πως υπολείπονται των τζιχαντιστών σε εξοπλισμό. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας η Γαλλία θα παράσχει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ «εντός των επόμενων ωρών». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ιταλία, ωστόσο άλλες χώρες τις ΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις. Έτσι σε κεντρικό επίπεδο μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία ενίσχυσης των Κούρδων, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτρέψει την κάθε χώρα – μέλος να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Σημειώνεται πως ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, έχει ζητήσει την ενίσχυση των Κούρδων στρατιωτών με όπλα, ενώ έχει διαμηνύσει πως στόχος είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους και πως πλέον έχει έρθει η ώρα ώστε να αποφασίσει ο Κουρδικός λαός για το μέλλον του. Μάλιστα ο πρόεδρος της κουρδικής περιφέρειας είχε ζητήσει στις αρχές Ιουλίου τη έναρξη των προετοιμασιών για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Γαλλία και Ιταλία πιέζουν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια να στείλουν όπλα. Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε και μια συνεδρίαση των χωρών μελών της ΕΕ την Τρίτη που ολοκληρώθηκε με μια ανακοίνωση πως η ΕΕ θα εξετάσει το κουρδικό αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη αλλά σε «στενή συνεργασία με τις ιρακινές αρχές». Μια νέα σύσκεψη για το ζήτημα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Αυγούστου.