Οι ΗΠΑ προχωρούν σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις αιμοδοσίες από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και άλλες ομάδες που συνήθως αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV.

Ads

Ο Οργανισμός Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 27/1, σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που θα καταργήσει την ισχύουσα τρίμηνη απαίτηση αποχής για τις δωρεές από άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Αντ’ αυτού, όλοι οι δυνητικοί δότες θα ελέγχονται με ένα νέο ερωτηματολόγιο που θα αξιολογεί τους ατομικούς τους κινδύνους για τον ιό HIV με βάση τη σεξουαλική συμπεριφορά, τους πρόσφατους συντρόφους και άλλους παράγοντες.

Εάν οριστικοποιηθεί, πολλοί ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες σε μονογαμικές σχέσεις θα είναι σε θέση να δώσουν αίμα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση του FDA να διευρύνει την επιλεξιμότητα των αιμοδοτών, με προοπτική να αυξήσει τις αιμοδοσίες.

Οι ομάδες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αντιτίθενται εδώ και καιρό στους γενικούς περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να δώσει αίμα, λέγοντας ότι αποτελούν διάκριση εις βάρος της LGBTQ κοινότητας. Ιατρικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έχουν επίσης δηλώσει ότι τέτοιου είδους αποκλεισμοί είναι περιττοί δεδομένης της προόδου της τεχνολογίας για τον έλεγχο του αίματος για μολυσματικές ασθένειες.

Ads

«Οι τρέχουσες και οι προηγούμενες πολιτικές αιμοδοσίας έκαναν αβάσιμες υποθέσεις για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και έμπλεξαν πραγματικά την ταυτότητα των ατόμων με την πιθανότητα να έχουν HIV», δήλωσε η Sarah Warbelow της Human Rights Campaign, μιας ομάδας υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ.

Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες άρχισαν να εμποδίζουν την αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση του HIV μέσω της παροχής αίματος.

Το 2015, ο FDA απέσυρε την απαγόρευση εφ’ όρου ζωής και την αντικατέστησε με την απαίτηση αποχής ενός έτους. Στη συνέχεια, το 2020, ο οργανισμός μείωσε την περίοδο αποχής σε τρεις μήνες, αφού οι δωρεές έπεσαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος στην προσφορά αίματος ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών.

Ο FDA καθορίζει τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες για τις τράπεζες αίματος σε όλες τις ΗΠΑ.Όλοι οι δυνητικοί δότες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό, τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και τυχόν πρόσφατα τατουάζ ή piercing, μεταξύ άλλων παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση των λοιμώξεων που μεταδίδονται με το αίμα. Στη συνέχεια, το αίμα εξετάζεται για HIV, ηπατίτιδα C, σύφιλη και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες θα ερωτώνται αν είχαν νέες ή πολλαπλές συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες. Όσοι απαντούν καταφατικά σε οποιαδήποτε από τις δύο ερωτήσεις και αναφέρουν επίσης ότι έχουν κάνει πρωκτικό σεξ, θα αποκλείονται από την αιμοδοσία μέχρι μια μεταγενέστερη ημερομηνία. Η πολιτική θα εφαρμόζεται επίσης στις γυναίκες που κάνουν σεξ με ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Όποιος έχει ποτέ εξεταστεί θετικά για τον ιό HIV θα συνεχίσει να μην μπορεί να δώσει αίμα. Όσοι παίρνουν χάπια για την πρόληψη του HIV θα εξακολουθούσαν επίσης να αποκλείονται, μέχρι τρεις μήνες μετά την τελευταία τους δόση. Ο FDA σημείωσε ότι το φάρμακο, γνωστό ως PrEP, μπορεί να καθυστερήσει την ανίχνευση του ιού στις εξετάσεις διαλογής.