Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά 0,75%, επιχειρώντας να καταπολεμήσει την έκρηξη του πληθωρισμού.

Ads

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.

Το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται πλέον στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το επίπεδο στο οποίο προβλέπεται να βρίσκονται τα επιτόκια στο τέλος του έτους (4,4% )σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια και στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν για το 2022.

Ads

«Η Eπιτροπή παραμένει ισχυρά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα.

Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση, το επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκε στο 6,02%. Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Δανείων για στεγαστικά δάνεια, κοινώς γνωστή ως Freddie Mac, είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά σε 14 χρόνια που το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ξεπέρασε το 6% – από 5,89% την προηγούμενη εβδομάδα και από 2,86% πέρυσι.