Η αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης, Τζένι Χάρτο, παραιτήθηκε μετά την διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο από πυρά αστυνομικού της Τζαστίν Νταμόντ.

Ads

Το θύμα, με καταγωγή από το Σίδνεϋ, πυροβολήθηκε από αστυνομικό τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου (τοπική ώρα) αφότου είχε καλέσει η ίδια την αστυνομία για έναν πιθανό βιασμό πίσω από το σπίτι της.

Η Χάρτο ανακοίνωσε την παραίτησή της την Παρασκευή, μετά από σχετικά αίτημα της δημάρχου της Μινεάπολις, Μπέτσι Χοτζες, η οποία δήλωσε πως πλέον, τόσο η ίδια, όσο και οι κάτοικοι της πόλης, δεν εμπιστεύονται πλέον την Χάρτο.

image

Ads

Το τραγικό συμβάν έχει προκαλέσει τριγμούς και σε επίπεδο διμερών σχέσεων Αυστραλίας – ΗΠΑ.

Συγκλονιστικό» και «ανεξήγητο» χαρακτήρισε τον θάνατο της Τζαστίν Νταμόντ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, προσθέτοντας ότι οι Αυστραλοί διπλωμάτες ζητούν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές.

«Πώς μπορεί μια γυναίκα που ζητά βοήθεια στον δρόμο, φορώντας τις πυτζάμες της, να δεχθεί πυροβολισμούς κατ’ αυτόν τον τρόπο;» αναρωτήθηκε σε συνέντευξη με τον σταθμό Nine Network. «Αποτελεί συγκλονιστικό φόνο, και, ναι, απαιτούμε απαντήσεις, εκ μέρους της οικογένειάς της», είπε.