Τουλάχιστον 250 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη στις ΗΠΑ κατά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την απομάκρυνση διά της βίας από την αστυνομία των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Wall Street που είχαν κατασκηνώσει στο Πάρκο Ζουκότι. Οι διαδηλωτές πέρασαν πάνω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις.

Ads

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι αστυνομικοί επέδειξαν βίαιη συμπεριφορά κατά πολιτών και δημοσιογράφων ή φωτογράφων (επαγγελματιών ή μη) που έσπευσαν να καλύψουν τα γεγονότα. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν άδεια.

image

Εξήντα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν μόνο το βράδυ, στη διάρκεια της διαδήλωσης που τερματίσθηκε στη γέφυρα του Μπρούκλιν, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του κινήματος. Σύμφωνα με τους οργανωτές τουλάχιστον 20.000 μέλη του κινήματος, συνδικαλιστές και φοιτητές, κατέλαβαν την πλατεία Φόλεϊ, στο νότιο Μανχάταν, πριν κάνουν πορεία στις λωρίδες της γέφυρας του Μπρούκλιν που προορίζονται για τα ποδήλατα και τους πεζούς, χωρίς να αναστατώσουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ads

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι υπήρξε «μικρή αναστάτωση» και είχε υποστηρίξει ότι οι διαδηλωτές ήταν λιγότεροι από χίλιοι. «Η αληθινή ιστορία για τις αυριανές εφημερίδες είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν και τόσο πολύς» επεσήμανε. Από την πλευρά της η αστυνομία αρνήθηκε να προβεί σε εκτίμηση υπολογισμού του κόσμου.

Η ατμόσφαιρα κατά την πορεία ήταν εορταστική. «Δεν μπορούν να μας συλλάβουν, ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός!» φώναζε το πλήθος πάνω στη γέφυρα του Μπρούκλιν, ενώ αυτοκινητιστές πατούσαν το κλάξον των οχημάτων τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.

image

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη, στην αρχή της γέφυρας, οι διαδηλωτές κατάφεραν να προβάλουν στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη, τον κατάλογο των πόλεων όπου έχει διαδοθεί το κίνημα, όπως το Όκλαντ ή το Σιάτλ, και συνθήματα όπως “Μην φοβάστε!”, “Καταλάβατε τον κόσμο” ή “Χαρούμενα γενέθλια” για τους  δυο μήνες του κινήματος, το οποίο γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το απόγευμα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ρέι Κέλι υποστήριξε ότι επτά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας. Πέντε δέχθηκαν “ένα υγρό στο πρόσωπο” και σε έναν άλλο χρειάστηκε να γίνουν ράμματα στο χέρι αφού τραυματίσθηκε από ένα γυάλινο αντικείμενο, διευκρίνισε ο Κέλι.

Η αστυνομία κατέστειλε την πορεία προς το Χρηματιστήριο

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης η πορεία από την πλατεία Ζουκότι, την έδρα του κινήματος από την οποία οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, αλλά διακόπηκε σχεδόν αμέσως από τις δυνάμεις της τάξης στην αρχή της Γουόλ Στριτ, όπου βρίσκεται το Χρηματιστήριο.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί ήταν αρκετά βίαιοι και συνέλαβαν αρκετά άτομα που επιχείρησαν να πλησιάσουν στο Χρηματιστήριο ή να σταθούν σε διασταυρώσεις. Έφιπποι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει πολλούς δρόμους γύρω από το Χρηματιστήριο και εμπόδισαν την πορεία.

Πλήθος διαδηλώσεων στις ΗΠΑ

Πλήθος διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Στη δυτική ακτή, η αστυνομία εκκένωσε ένα καταυλισμό διαδηλωτών και προχώρησε σε περίπου 20 συλλήψεις στο Λος Άντζελες. Στην πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι δυνάμεις της αστυνομίας αφαίρεσαν περίπου 20 σκηνές και βορειότερα, στο Όρεγκον, συνελήφθησαν 34 άτομα.

Στο Σικάγο (βόρειες ΗΠΑ), χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία κατά την ώρα αιχμής. Η αστυνομία έκανε συστάσεις σε 46 πρόσωπα. Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (ανατολικές ΗΠΑ), περισσότεροι από 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Μια 84χρονη σύμβολο

Εν τω μεταξύ, μια 84χρονη γυναίκα έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της κίνησης «Occupy Wall Street» όταν φωτογράφοι «αιχμαλώτισαν» την εικόνα της λίγα λεπτά αφού αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον της σπρέι πιπεριού κατά τη διάρκεια πορείας. Η φωτογραφία της κυρίας Ντόρλι Ρέινι, υποβασταζόμενη από περαστικούς την ώρα που προσπαθούν να την βοηθήσουν, έκανε το γύρο του Διαδικτύου και των εφημερίδων.

image
«Είναι μια φρικτή φωτογραφία, δεν είμαι τόσο άσχημη» είπε χαριτολογώντας η 84χρονη γυναίκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press». Η κυρία Ρέινι είπε ότι βρισκόταν σε λεωφορείο στην περιοχή όταν άκουσε ελικόπτερα και σκέφτηκε: «Πρέπει να πάω να δείξω αλληλεγγύη στα παιδιά».