Ο ηγέτης της αμερικανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys («Περήφανα αγόρια») συνελήφθη τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε η αστυνομία, δύο ημέρες πριν από τη διαδήλωση εναντίον της κύρωσης από το Κογκρέσο της εκλογής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ads

Ο Ενρίκε Τάριο, 36 ετών, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος το οποίο εκκρεμούσε σε βάρος του για τη συμμετοχή του στην καταστροφή ενός πανό με το σύνθημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») που ανήκε σε εκκλησία της αμερικανικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης, τη 12η Δεκεμβρίου, όταν είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια.

Γεννημένος στη Μικρή Αβάνα, στο Μαϊάμι, ο Τάριο, που δηλώνει «Αφροκουβανός», κατηγορείται για καταστροφή περιουσίας της εκκλησίας των μεθοδιστών Asbury United, την οποία επισκέπτονται κατά κύριο λόγο Αφροαμερικάνοι, καθώς μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσής του φέρονται να έκαψαν το πανό.

Σχηματίζεται εξάλλου δικογραφία σε βάρος του διότι είχε στην κατοχή του δυο γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας για τουφέκια εφόδου όταν συνελήφθη, κάτι που είναι παράνομο, διευκρίνισε η αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ads

Ο Ενρίκε Τάριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενέχεται σε μια ακόμη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα: μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης Proud Boys κατηγορείται από την ιστορική εκκλησία Metropolitan AME, που επίσης έχει μέλη κυρίως Αφροαμερικανούς, ότι κατέστρεψε ένα δικό της πανό στα επεισόδια του περασμένου μήνα. Στη διαδήλωση εκείνη είχαν τραυματιστεί από μαχαίρια αρκετοί άνθρωποι, ενώ δεκάδες είχαν συλληφθεί.

«Η συμπεριφορά των ‘Proud Boys’ στην Ουάσινγκτον τη 12η Δεκεμβρίου 2020 αποτελεί ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στη μακρά και φρικιαστική ιστορία της βίας που ασκούν πλήθη λευκών οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής εναντίον χώρων λατρείας των μαύρων», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά της εκκλησίας αυτής.

Η σύλληψη του ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης καταγράφηκε την παραμονή των διήμερων κινητοποιήσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα σε ένδειξη υποστήριξης στον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όχι ο Τζο Μπάιντεν.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον έκανε σαφές ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, ειδικά από πλευράς οργανώσεων όπως η Proud Boys, και προειδοποίησε πως όποιος οπλοφορεί στις διαδηλώσεις — πράγμα που κάνουν συχνά τα μέλη της οργάνωσης — θα συλλαμβάνεται.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υποκινήσει βία ή να εκφοβίσει τους πολίτες μας», τόνισε η Δημοκρατική δήμαρχος της πόλης Μιούριελ Μπάουζερ.

Πάνω από 300 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να συνδράμουν την αστυνομία, την πυροσβεστική και τους τραυματιοφορείς αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τη διοίκησή της.