Την εκτίμηση ότι «αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας» και ότι «ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι, ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε βοηθήσει, είχαν την αντίληψη περί παγκοσμιοποιήσεως, η νέα διοίκηση του Τραμπ αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους – κράτους, όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα κράτη με ιστορία και ιδιαίτερους δεσμούς να αναπτύξουν συνεργασίες» έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέημς Ματίς στην Ουάσιγκτον.

Ads

«Γνωρίζουν καλά ότι η στενή και η ιστορική συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και παράλληλα η δυνατότητα να μιλά την ίδια ‘γλώσσα’ με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε για την ειρήνη και τη δημοκρατία, όχι μόνο για μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μιλά ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως ένα μέρος αυτού που ονομάζουμε ‘καθ’ ημάς Ανατολή’», συνέχισε.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».

«Με την παρουσία της SNMG2 και των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ads

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο “μπάτζετ” του ΝΑΤΟ. Του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους».

Συνάντηση με Πενς. Ο Τραμπ στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Στο περιθώριο της εορταστικής εκδήλωσης ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε την Πέμπτη το βράδυ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς στο πλαίσιο του δείπνου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και επιφανών ομογενών που παρέθεσε στο Blair House ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, για να τιμήσει την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας.

Στο δείπνο παραβρέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους αναφέρθηκε στην προεδρία Τραμπ και το όραμά του για την Αμερική και στους ιστορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας αναφέροντας πως είναι υπερήφανος που είναι Έλληνας.