Στη δημοσιότητα έδωσε την Πέμπτη η αστυνομία του Κλίβελαντ στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών βίντεο, το οποίο απεικονίζει τη στιγμή του πυροβολισμού του 12χρονου, Ταμίρ Ράις, την περασμένη Κυριακή από αστυνομικούς, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ads

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το μαγνητοσκοπημένο υλικό δείχνει τους αστυνομικούς να καταφθάνουν με περιπολικό δίπλα από τον άτυχο νεαρό, ο οποίος έπαιζε με ένα αεροβόλο πιστόλι. Τη στιγμή που το παιδί πλησιάζει προς το όχημα, φαίνεται να προσπαθεί να τραβήξει κάτι από τη ζώνη του και τότε οι αστυνομικοί τον πυροβολούν.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ζήτησαν από τον 12χρονο Ταμίρ τρεις φορές να σηκώσει τα χέρια του ψηλά προτού τον πυροβολήσουν θανάσιμα με δύο σφαίρες.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του αγοριού. Παράλληλα, η αστυνομία δημοσίευσε και ηχητικό απόσπασμα από την κλήση που δέχθηκε η Άμεση Δράση από περαστικό, ο οποίος ανέφερε πως ένα νεαρό αγόρι κράδαινε ένα όπλο. Ωστόσο, ο καλών δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή εάν το όπλο ήταν αληθινό.


«Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να απαλλάξουμε τους υπευθύνους. Δεν είναι μια προσπάθεια να δείξουμε στον κόσμο ότι κανένας δεν έκανε τίποτε λάθος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, Έντουαρντ Τόμπα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα προφανές τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο ένα νεαρό μέλος της κοινότητάς μας έχασε τη ζωή του. Έχουμε δύο αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί έξω προστατεύοντας τους πολίτες, όπως υποχρεούνται και να κάνουν κάτι που κανένας δεν επιθυμεί να κάνει».

Ads

Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ήταν ο 26χρονος Τίμοθι Λέμαν, ο οποίος μόλις είχε ενταχθεί στο Σώμα και φέρεται ως ο άνθρωπος που τράβηξε τη σκανδάλη και ο 46χρονος Φρανκ Γκάρμπανκ, ο οποίος θητεύει στην αστυνομία του Κλίβελαντ εδώ και έξι χρόνια. Όπως έγινε γνωστό, και οι δύο αστυνομικοί βρίσκονται πλέον σε έμμισθη διοικητική άδεια.