Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν με κομάντο των ειδικών τους δυνάμεων σε επιχειρήσεις των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ.

Ads

Σχετικά με τις ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως αν δεν βρεθεί μια ειρηνική λύση και υπάρξει χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων στη Συρία, τότε αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει «έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».

Ωστόσο, την Παρασκευή, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να προωθήσουν την επόμενη εβδομάδα μια παύση εχθροπραξιών στη Συρία – με εξαίρεση τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως τα αποτελέσματα «είναι ακόμη μόνο στο χαρτί» και
πρέπει να φανούν και στο συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Συρία θα σχετίζονται με την προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα. «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, κυρίως σε σουνίτες μουσουλμάνους Άραβες της Συρίας να ανακαταλάβουν εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος, ειδικά τη Ράκα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ. Ο τελευταίος συναντήθηκε με αξιωματούχους των ΗΑΕ την Παρασκευή.

Ads