Με «μικρά», αλλά ευδιάκριτα «βήματα», κλιμακώνεται η ένταση στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, προς το παρόν στο διπλωματικό πεδίο. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα ανακοίνωσε ότι από τις 23 Αυγούστου σταματά «επ΄ αόριστον» η έκδοση τουριστικής βίζας για τους Ρώσους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ, από 1η Σεπτεμβρίου, η έκδοση βίζας θα γίνεται μόνο από τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές στην Μόσχα.

Ads

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα αμερικανικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, το Εκατερινμπούργκ και το Βλαδιβοστόκ θα υπολειτουργούν μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον, η αμερικανική πρεσβεία δεν θα επιστρέψει τα ποσά που είχαν δοθεί από Ρώσους πολίτες με την αίτηση για έκδοση βίζας.

Αν και η αμερικανική πρεσβεία εμφάνισε αυτά τα μέτρα ως αποτέλεσμα «μείωσης προσωπικού», στην πραγματικότητα, αποτελεί απάντηση των ΗΠΑ στην απόφαση της Ρωσίας να μειώσει το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στην χώρα στα 445 άτομα και στην απαγόρευση προς το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να χρησιμοποιεί αποθηκευτικούς χώρους και άλλα ακίνητα που διαθέτει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ρωσία.

Ads

Τα ρωσικά μέτρα ήταν με την σειρά τους απάντηση στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε, ότι για την αντίδραση της Ρωσίας θα εξετασθούν λεπτομερώς οι αμερικανικές αποφάσεις. Το σίγουρο είναι, πρόσθεσε, ότι «δεν θα ξεσπάσουμε το κακό στους πολίτες των ΗΠΑ. Αν κάποιος είχε την ελπίδα ότι αυτό το κακό παράδειγμα θα είναι μεταδοτικό, υπολόγισε λάθος».

Πρόσθεσε, ότι στόχος αυτών των μέτρων είναι η πρόκληση δυσαρέσκειας του ρωσικού λαού προς την κυβέρνησή του. «Είναι γνωστή λογική. Είναι η λογική όσων οργανώνουν πολύχρωμες επαναστάσεις και είναι η αδρανής συνέχεια της διακυβέρνησης Ομπάμα στην πιο καθαρή μορφή».

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι στα τέλη του 2016, η αμερικανική πλευρά είχε απελάσει μια ομάδα Ρώσων διπλωματών, «παίρνοντας πίσω, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες, ρωσική ιδιοκτησία».

Τότε η Ρωσία δεν απάντησε και έλαβε αντίμετρα μόνο  μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο, ενός νέου, ευρέως φάσματος, πακέτου κυρώσεων.