«Βαρύς» υπήρξε ο πέλεκυς της αμερικάνικης δικαιοσύνης για την θυγατρική εταιρεία της Novartis, Sandoz.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Sandoz συμφώνησε να καταβάλλει 195 εκατομμύρια δολάρια για συμμετοχή σε καρτέλ στο χώρο του γενόσημου φαρμάκου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία που αποδέχεται τις κατηγορίες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και του ανταγωνισμού κατά τη διεξαγόμενη έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Οι παραβατικές πράξεις των φαρμακευτικών εταιρειών φέρονται να έλαβαν χώρα την τριετία 2013 – 2015.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Sandoz θα καταβάλει περί τα 195 εκατομμύρια δολάρια, καθώς εξαιτίας των παράνομων πρακτικών οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια. Μάλιστα στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης η Sandoz δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές.

Ads

≤Η σημερινή συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τιμές των γεννόσημων φαρμάκων θα καθορίζονται μ όρους ανταγωνισμού και όχι με συμπαιγνίες» δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέας που απασχολείται στο τμήμα Ανταγωνισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Makan Delrahim.

Όπως ανέφερε, «η Sandoz συνωμοτούσε για χρόνια με άλλους κατασκευαστές φαρμάκων προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές σε κρίσιμα φάρμακα. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα συνεχίσει την έρευνα για τις εταιρείες αυτές και τα εμπλεκόμενα φάρμακα», σημείωσε ακόμη.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για την έρευνα από το FBI, Timothy M. Dunham σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η προσπάθεια του FBI και των συνεργατών μας ώστε να εξαλείψουμε τις ανέντιμες επιχειρηματικές πρακτικές στην φαρμακευτική βιομηχανία είναι συνεχής», ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε εταιρείες και στελέχη που τα βάζουν στην τσέπη τους. Το FBI θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το αμερικανικό κοινό να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μια ανταγωνιστική φαρμακευτική αγορά».