Σοκάρουν οι αποκαλύψεις από το Ιλινόις των ΗΠΑ, καθώς όπως προκύπτει ερευνητική έκθεση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας, πάνω από 450 ιερείς της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας ενεπλάκησαν σε σεξουαλική κακοποίηση χιλιάδων  παιδιών μέσα σε σχεδόν επτά δεκαετίες.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πρόκειται για αριθμό υπερτετραπλάσιο από εκείνον που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια εκκλησία πριν από το 2018, όταν και η πολιτεία είχε την έρευνά της.

Η έκθεση 696 σελίδων σημειώνει ότι μέλη του κλήρου και λεγόμενοι «λαϊκοί θρησκευτικοί αδελφοί» είχαν κακοποιήσει τουλάχιστον 1.997 παιδιά από το 1950 σε έξι επισκοπές της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας Αρχιεπισκοπής του Σικάγο.

Η έκθεση παραθέτει 149 ονόματα σε καταλόγους σεξουαλικών κακοποιών παιδιών τους οποίους οι ίδιες οι επισκοπές είχαν εντοπίσει δημοσίως πριν ή κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ads

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των αναγνωρισμένων κακοποιητών σε 451, αναφέρει η έκθεση.

Τα πρόσθετα ονόματα αποκαλύφθηκαν από θύματα που εμφανίστηκαν και μοιράστηκαν την φριχτή εμπειρία τους με τους ερευνητές, οι οποίοι στη συνέχεια ακολούθησαν τα στοιχεία που τους δόθηκαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης περισσότερες από 100.000 σελίδες φακέλων που είχαν στην κατοχή τους οι επισκοπές και πήραν συνεντεύξεις από εκκλησιαστικούς ηγέτες και εκπροσώπους τους.

Τα 149 νέα ονόματα είναι «θρησκευτικοί αδελφοί», οι οποίοι λογοδοτούν κυρίως σε ανεξάρτητα θρησκευτικά τάγματα και όχι σε τοπικές επισκοπές.

Απίθανο να ασκηθούν διώξεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες από τις κακοποιήσεις που καταγράφονται στην έκθεση συνέβησαν πριν από δεκαετίες. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι ποινικές διώξεις και οι αστικές αγωγές θα είναι αδύνατες για πολλά θύματα, λόγω παραγραφής και του γεγονότος ότι η πλειονότητα των δραστών έχει πεθάνει.

Σημειώνεται πως ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, έχουν θεσπίσει ένα “παράθυρο αναδρομής” που επιτρέπει στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών να εγείρουν αστικές αξιώσεις που διαφορετικά θα παραγράφονταν. Το Ιλινόις όμως δεν συγκαταλέγεται σε αυτές.

Η έκθεση είχε ως στόχο να παράσχει “δημόσια λογοδοσία και ένα μέτρο θεραπείας στους επιζώντες που υπέφεραν επί μακρόν στη σιωπή”, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιλινόις σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης. Πρόσθεσε ότι οι επισκοπές εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους να συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές στο πλαίσιο της έρευνας.