Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που ανέκυψε αναφορικά με τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο -πριν η ομάδα Τραμπ αναλάβει επισήμως τα ηνία των ΗΠΑ- αλλά και των λάθος πληροφοριών που έδωσε στη συνέχεια στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ads

Ο Φλιν και ο πρέσβης Σεργκέι Κίσλιακ συζήτησαν τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.

Η όποια παρέμβαση Φλιν (όσον αφορά τις κυρώσεις) θα παραβίαζε το νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τότε ο Τραμπ δεν ήταν ακόμα πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι, ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν είχε αρχικά αρνηθεί ότι είχε μιλήσει για τις κυρώσεις με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ.

Ads

Ο συνταξιούχος στρατηγός, Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν αναφέρει ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων, ενημέρωσε χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επαφές που είχε με τη Ρωσία.

Πολιτική αναταραχή στο Κογκρέσο μετά την παραίτηση

Πολιτική αναταραχή προκαλούν στο αμερικανικό Κογκρέσο οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μάικλ Φλιν.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησαν απόρρητη ενημέρωση από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβουν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Απευθύνουμε το αίτημα αυτό τόσο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και προς το FBI» δήλωσαν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Κόνιερς από το Μίσιγκαν και Ελάιζα Κάμμινγκς από το Μέριλαντ.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, επίσης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, ενώ ασκεί επιρροή εντός της μόνιμης ειδικής επιτροπής για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η παραίτηση του Φλιν δεν θέτει τέλος στις ερωτήσεις που σχετίζονται με τις επαφές που είχε με τους Ρώσους.

«Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να διευκρινίσει ποιος ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις του Φλιν με το Ρώσο πρεσβευτή, αλλά κι αν ο ίδιος ενεργούσε σύμφωνα με εντολές του προέδρου ή άλλων αξιωματούχων ή αν οι συνομιλίες είχαν περιέλθει στην αντίληψη στελεχών του επιτελείου Τραμπ,» τόνισε ο Σιφ.