Η περιορισμένη αγορά εργασίας οδηγεί πολλούς άντρες να στρέφονται σε επαγγελματικά πεδία που αποτελούσαν, για χρόνια, πρότυπα επαγγελμάτων για τις γυναίκες. Πολλοί άντρες διεισδύουν σε χώρους, όπως βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία, παρόλο που το 90% απαρτίζεται από γυναίκες, πράγμα που δείχνει τις αντιστραμμένες προσδοκίες σε στερεότυπα που θέλουν τους άντρες να ξεπερνούν τις γυναίκες.

Ads

 
Μετά από χρόνια οικονομικών δεινών, οι Αμερικανοί παραμένουν αρκετά αισιόδοξοι,  ωστόσο ορίζουν το αμερικανικό όνειρο όχι με όρους πλούτου και πολυτελών αυτοκίνητων, αλλά ως κάτι πιο βασικό – ένα σπίτι, ένα πτυχίο κολεγίου, οικονομική ασφάλεια και λίγα χρήματα  για κάτι πάνω, για μερικά «extras»,  όπως φαγητό έξω.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Pew Center,  η οικονομική ασφάλεια απαιτεί συνήθως μια σταθερή θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης με τα επακόλουθα οφέλη, κάτι που έχει γίνει πια δύσκολο να βρεθεί, ιδιαίτερα για τους άνδρες και για όσους δεν έχουν πτυχίο κολεγίου.

Ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν να «εισβάλλουν» σε αναγνωρισμένου κύρους και με υψηλούς μισθούς επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες, όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν επαγγέλματα που κυριαρχούνται από γυναίκες, πράγμα που οι πατέρες τους δε θα το φανταζόταν ποτέ. Αυτή η τάση περιλαμβάνει μια σειρά παραγόντων, όπως τις οικονομικές απολαβές, την ποιότητα ζωής και τη σταδιακή αλλοίωση των στερεότυπων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ads

Αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει συνήθως χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, καθώς τα 2/3 των ανδρών δουλεύουν στα γκισέ των τραπεζών, ρεσεψιονίστ κτλ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι την προέλευση των ανδρών που κάνουν αυτήν την επιλογή αλλαγής εργασίας. Από το 1970 έως το 1990, σύμφωνα με μια μελέτη, η πλειοψηφία των ανδρών που απασχολήθηκαν στα λεγόμενα επαγγέλματα του «ροζ-κολάρου» ήταν αλλοδαποί και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, με άλλα λόγια άνδρες που είχαν λίγες επιλογές στον τομέα της εργασίας.

Τώρα, όμως, η τάση αυτή προς τα επαγγέλματα «ροζ-κολάρου» έχει διαδοθεί ανάμεσα στους ανθρώπους σχεδόν όλων των φυλών και των ηλικιών, περισσότερο από 1/3 από τους οποίους έχουν ένα πτυχίο κολεγίου. Στην πραγματικότητα, η αλλαγή αυτή είναι πιο έντονη μεταξύ των νέων και λευκών μορφωμένων αντρών.

Στο βαθμό που η μετάβαση σε «γυναικεία εργασία» έχει επιταχυνθεί από την ύφεση, η αλλαγή μπορεί να αντιστραφεί, όταν η οικονομία ανακάμψει. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους άνδρες, δήλωσαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας τους ήταν τελικά πολύ πιο δύσκολες από ό, τι φαντάζονταν. 

«Αυτοί οι άντρες μπορούν να περιμένουν την επιτυχία. Οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες, ακόμη και σε επαγγέλματα που κυριαρχούνται από γυναίκες. Και λευκοί ιδίως που εισέρχονται σε αυτές τις εργασίες εύκολα ανεβαίνουν σε εποπτικές θέσεις, ένα φαινόμενο γνωστό ως κυλιόμενη σκάλα από γυαλί – σε αντίθεση με τη γυάλινη οροφή που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα», δήλωσε ο Harvey Wingfield Adia, κοινωνιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Γεωργίας .

Αρκετοί είναι οι άνδρες επιλέγουν εργασίες του «ροζ-κολάρου» και για έναν άλλο λόγο: λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή ρόλων κάνει κάνει τους άντρες να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για την ανατροφή των παιδιών, που αποτελεί μια αλλαγή στον τομέα των επαγγελματικών συνηθειών.

Πηγή: New York Times

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη