Πριν από δύο χρόνια, τέτοιες ημέρες, ένας ακόμη αφροαμερικανός άφηνε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια σύλληψής του με το όνομά του να προστίθεται στη λίστα των θυμάτων της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Ads

Ήταν ο Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος στις 17 Ιουλίου του 2014, άοπλος, ξεψύχησε στη μέση του δρόμου κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του και ενώ απεγνωσμένα – αλλά μάταια – έλεγε στους αστυνομικούς να τον αφήσουν γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι αστυνομικοί του είχαν επιτεθεί υποστηρίζοντας πως πουλούσε αφορολόγητα τσιγάρα. Ο Γκάρνερ αρνήθηκε τις κατηγορίες και έτσι βρέθηκε στο έδαφος με τέσσερις αστυνομικούς από πάνω του να τον ακινητοποιούν με λαβές.

Μετά το θάνατό του είχε ξεσπάσει ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Όμως τελικά οι αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι, ενώ η πολιτεία της Νέας Υόρκης κλήθηκε, στο πλαίσιο δικαστικού συμβιβασμού, να καταβάλει 5,9 εκατ. δολάρια στην οικογένεια του Έρικ Γκάρνερ.

Δύο χρόνια μετά, ο Ράμσεϊ Όρτα, ο άνθρωπος που κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή της σύλληψης και τον θάνατο του Γκάρνερ, οδηγείται στη φυλακή για τέσσερα χρόνια με διάφορες κατηγορίες, που σχετίζονται με οπλοκατοχή και ναρκωτικά. Έτσι ο άνθρωπος που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο τι συνέβη πραγματικά στον Έρικ Γκάρνερ, θα γίνει και ο μοναδικός από όσους ήταν στο σημείο της δολοφονίας του που θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Ράμσεϊ Ορτά είχε καταγγείλει εδώ και καιρό πως η αστυνομία τον παρενοχλούσε συχνά και τον είχε συλλάβει επανειλημμένα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Συνταξιούχος αστυνομικός της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας τη στοχοποίηση του Ράμσεϊ Όρτα, σημείωσε πως δεν είναι κάτι πρωτοφανές. «Οι μάρτυρες στοχοποιούνται, ώστε να φοβούνται τους αστυνομικούς», δήλωσε ο Γκράχαμ Γουέδερσπουν στο RT.