Ακόμα ένα θύμα αστυνομικής βίας μετράνε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 27χρονος αφροαμερικανός Walter Wallace έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στη Φιλαδέλφεια, αφού δέχτηκε τουλάχιστον 10 σφαίρες από δύο αστυνομικούς, με τους οποίους είχε νωρίτερα διαπληκτιστεί.

Ads

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα κρατούσε μαχαίρι χωρίς όμως να επιτεθεί στους αστυνομικούς που του ζητούσαν να το αφήσει.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί διακρίνονται να πυροβολούν τον 27χρονο τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς τη στιγμή των πυροβολισμών υπήρχε απόσταση μεταξύ τους, ενώ ακόμα και όταν πυροβόλησαν, δεν σημάδεψαν στα πόδια, αλλα σε καίρια σημεία.

Μόλις έγινε γνωστό το νέο δολοφονικό συμβάν κατά αφροαμερικανού από δυνάμεις της αστυνομίας, ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας βίαιες διαδηλώσεις στην Φιλαδέλφεια.

Ads

Τέσσερις αστυνομικοί χτυπήθηκαν από τούβλα στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο περιθώριο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Το περιστατικό ερευνάται, δήλωσαν ο δήμαρχος της πόλης Τζιμ Κένι και η επιθεωρήτρια της αστυνομίας Ντανιέλ Άουτλο σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις.

Η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας «θα διεξάγει ενδελεχή έρευνα», υπογράμμισε ο Κένι, ενώ η Άουτλο από την πλευρά της επεσήμανε ότι ακούει “την οργή της κοινότητας” μετά τον θάνατο του Ουάλας.

Τα χθεσινά επεισόδια σημειώθηκαν έπειτα από μήνες διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου μετά τον θάνατο από ασφυξία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη όταν ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει κρατώντας το γόνατό του στον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ