Ένα ακόμη βίντεο από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού αφροαμερικανού δόθηκε στη δημοσιότητα. Το περιστατικό συνέβη στο Σικάγο, πριν από τρία χρόνια, και το βίντεο δημοσιεύτηκε ύστερα από άδεια που έδωσαν οι δικαστικές αρχές, στο πλαίσιο της διαφάνειας.

Ads

Στο βίντεο, που είναι από τις 7 Ιανουαρίου του 2013, φαίνεται ο 17χρονος Σέντρικ Τσάτμαν να προσπαθεί να ξεφύγει και ένας αστυνομικός, ο Κέβιν Φράι, να τον πυροβολεί και να τον σκοτώνει. Ο Τσάτμαν πυροβολήθηκε ως ύποπτος για κλοπή ενός αυτοκινήτου στο νότιο Σικάγο.

Ο αστυνομικός Κέβιν Φράι υποστήριξε πως άνοιξε πυρ επειδή φοβήθηκε για την ασφάλεια του ίδιου και του συναδέλφου του, καθώς ο 17χρονος έβγαλε από την τσέπη του κάτι που έμοιαζε με όπλο. Αυτό που έμοιαζε με όπλο δεν ήταν παρά ένα iPhone, όπως αποδείχθηκε.

Το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα μετά από πολυετή μάχη της οικογένειας του Σέντρικ Τσάτμαν να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα ντοκουμέντα. Όπως αποδεικνύεται από το βίντεο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, ο 17χρονος ούτε τους απείλησε, ούτε γύρισε ποτέ προς το μέρος τους, καθώς πυροβολήθηκε ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη και προσπαθούσε να διαφύγει.

Ads

Η στιγμή της δολοφονίας στο 5:35