Κάτι σάπιο υπάρχει στο «βασίλειο» της αμερικανικής αστυνομίας. Την παράφραση του Άμλετ επιβεβαιώνουν οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη κι αφορούν βίαιες συλλήψεις, που συχνά καταλήγουν σε εν ψυχρώ εκτελέσεις υπόπτων που πέφτουν στα χέρια των «πιστολέρο» των αμερικανικών αρχών. Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα και για όσους γλιτώνουν από τις αδέσποτες σφαίρες, κι οδηγούνται στα σκληρά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Την κατάσταση που επικρατεί στις αμερικανικές φυλακές αποδεικνύει ένα σοκαριστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια του 32χρονου David Stojcevski, που τον δείχνει καρέ-καρέ να πεθαίνει αβοήθητος στη φυλακή.

Ads

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014, όταν ο  Stojcevski συνελήφθη γιατί είχε καθυστερήσει να πληρώσει ένα πρόστιμο για τροχαία παράβαση και φυλακίστηκε. Η ποινή που του υπεβλήθη ήταν 30 μέρες εγκλεισμού. Δεν την εξέτισε ποτέ καθώς ήδη την 16η μέρα αφέθηκε να ξεψυχήσει αβοήθητος, με τους δεσμοφύλακες απλά να τον παρακολουθούν από τις κάμερες να πεθαίνει και να μην του παράσχουν τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες.

Ο 32χρονος άνδρας από το Ρόζβιλ του Μίσιγκαν είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά μετά από προσπάθεια είχε ξεκινήσει πρόγραμμα απεξάρτησης. Ο γιατρός που τον παρακολουθούσε του είχε συνταγογραφήσει μεθαδόνη σε συνδυασμό με ψυχιατρικά φάρμακα. Εντός της φυλακής τα φάρμακα δεν του χορηγήθηκαν ποτέ.

Πριν λίγες μέρες, – ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός – κι αφού η οικογένεια του Stojcevski προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ του άδικου χαμού του, άσκησε μήνυση στη φυλακή Macomb County όπου κρατείτο, με την κατηγορία της μη χορήγησης θεραπείας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 32χρονου άνδρα. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που έχει καταγραφεί από τις κάμερες που παρακολουθούσαν επί 24ωρου βάσεως το κελί του άτυχου άνδρα.

Ads

Στο βίντεο ο David Stojcevski φαίνεται να έχει ψυχικές διαταραχές που του προκαλούν υπερκινητικότητα και σπασμωδικές κινήσεις. Ο φακός έχει καταγράψει στιγμές όπου παρακαλάει για την απαραίτητη για την επιβίωσή του θεραπεία. Με το πέρας των ημερών αδυνατίζει. Μέχρι τη μοιραία 16η μέρα έχει χάσει 22 κιλά και το στομάχι του έχει μπει στο θώρακα του, στον οποίο φαίνονται έντονα τα κόκαλα του. Εκείνη την μέρα πέφτει στο πάτωμα του κελιού του γυμνός και έχει έντονους σπασμούς. Δεν θα ξανασηκωθεί ποτέ.

Το κελί του παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας, οι δεσμοφύλακες που τις χειρίζονται όμως δεν «συγκινούνται» από το θέαμα ενός ανθρώπου που αφήνει την τελευταία του πνοή. Θα μπουν στο κελί μόνο για να μαζέψουν την σορό του.

Ο τηλεοπτικός σταθμός WDIV δημοσιοποίησε το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του άτυχου Stojcevski.

Προσοχή σκληρές εικόνες: