Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε  το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του. Μαζί του συντάχθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρούζ. 

«Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων», τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.