Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της απαγόρευσης της άμβλωσης στις ΗΠΑ, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ετοιμάζεται για δικαστική μάχη ώστε να μην απαγορευτεί και το χάπι που χρησιμοποιείται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης, το οποίο γνώρισε νέα άνθηση παραγγελιών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ αρχίζει ήδη να αναβιώνει μια σύγχρονη εκδοχή της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, προωθώντας την αποχή των γυναικών από το σεξ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ads

Αποχή από το σεξ

Η αριστοφανική Λυσιστράτη εφάρμοσε την αποχή από το σεξ, ως μέσο πίεσης για το σταμάτημα του πολέμου.

Σύμφωνα με τη New York Post, η «αποχή από το σεξ» άρχισε να γίνεται trend στο Twitter, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ads

«Αν είσαι ένας άνδρας που δεν θα κάνει αγγειεκτομή και δεν είσαι στους δρόμους να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά μου, δεν αξίζεις να κάνεις σεξ μαζί μου», δήλωσε η Μπριάνα Κάμπελ, μια 24χρονη τραυματιοφορέας.

Μία άλλη γυναίκα διερωτήθηκε, επίσης, γιατί το σεξ είναι πιο σημαντικό από τα δικαιώματα των γυναικών. «Αν δεν μπορούμε με ασφάλεια να βγούμε έξω και να κάνουμε σεξ και να ξέρουμε ότι θα έχουμε μια επιλογή μετά από αυτό, τότε γιατί θα πρέπει να το περιμένουμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νεαρή κοπέλα, θύμα βιασμού, σημείωσε ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους νομικά, για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους μετά την ακύρωση της απόφασης-ορόσημο για τις αμβλώσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν μπορώ να καθίσω εδώ και να φανταστώ τι θα κάνουν οι αδελφές μου στις «κόκκινες» πολιτείες αν μείνουν έγκυες από βιασμό και πρέπει όχι μόνο να κουβαλούν την τραγωδία του χειρότερου πράγματος που τους έχει συμβεί, αλλά και να το κουβαλούν στο σώμα τους για εννέα μήνες», πρόσθεσε η ίδια.

Στο στόχαστρο και το χάπι

Όπως μάλλον αναμενόταν, η απαγόρευση της άμβλωσης προκάλεσε ραγδαία αύξηση στη ζήτηση του χαπιού που βοηθά στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Ήδη τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εκατοντάδες αιτήματα για ραντεβού γίνονταν δεκτά από τη ΜΚΟ «Just the Pill», η οποία συνδράμει την προσπάθεια χιλιάδων γυναικών να προμηθευτούν χάπια για την άμβλωση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτός ο αριθμός αιτημάτων ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον καθιερωμένο ημερήσιο και τα περισσότερα προέρχονταν από γυναίκες στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες, όπου έγιναν γρήγορα παράνομες οι αμβλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα χάπια για την άμβλωση, που χρησιμοποιούνται ήδη σε περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις των τελευταίων χρονων στις ΗΠΑ, γίνονται ακόμη πιο περιζήτητα μετά την ανατροπή του νόμου Roe v. Wade και πιθανότατα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των νομικών αντιπαραθέσεων που αναπόφευκτα θα εκδηλωθούν καθώς περίπου οι μισές πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν την πρόσβαση των γυναικών σε αυτές.

Η εν λόγω φαρμακευτική μέθοδος, γνωστή ως φαρμακευτική άμβλωση, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση στις πρώτες 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Περιλαμβάνει τη λήψη δύο διαφορετικών χαπιών, με διαφορά 24 έως 48 ωρών, για να σταματήσει η ανάπτυξη της κύησης και στη συνέχεια να προκαλέσει συσπάσεις παρόμοιες με εκείνες της αποβολής προκειμένου να αποβληθεί το έμβρυο, μια διαδικασία που συνήθως προκαλεί αιμορραγία παρόμοια με τη σοβαρή περίοδο.

Πολλές έγκυοι επιλέγουν τη φαρμακευτική άμβλωση επειδή είναι λιγότερο δαπανηρή, λιγότερο επεμβατική και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας από τις χειρουργικές αμβλώσεις -τα χάπια μπορούν να σταλούν ταχυδρομικά και να ληφθούν στο σπίτι ή οπουδήποτε, μετά από μια αρχική συνεννόηση με γιατρό μέσω βίντεο, τηλεφώνου, αυτοπροσώπως ή ακόμα και απλώς συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα.

Η παραλήπτρια πρέπει να υποβάλλει την αίτηση από μια πολιτεία που επιτρέπει την άμβλωση, ακόμα κι αν η διαδικασία συνταγογράφησης γίνεται απλώς τηλεφωνικά σε ένα αυτοκίνητο ακριβώς δίπλα από τα σύνορα. Η διεύθυνση IP του υπολογιστή ή του τηλεφώνου που χρησιμοποιείται επιτρέπει στην κλινική να προσδιορίσει την τοποθεσία της ενδιαφερόμενης.

Για όσες πολιτείες απαγορεύουν όλες τις μορφές αμβλώσεων, η φαρμακευτική άμβλωση είναι πιθανό να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις και νομικές διαμάχες. Είναι άλλο πράγμα να κλείνει μια κλινική και εντελώς διαφορετικό να αστυνομεύονται συνεχώς δραστηριότητες όπως η αποστολή ή η λήψη χαπιών μέσω ταχυδρομείου ή η μετακίνηση σε μια πολιτεία όπου τα χάπια είναι νόμιμα, λένε νομικοί εμπειρογνώμονες.

Οι νόμοι για τις αμβλώσεις αρχίζουν να ισχύουν σε πολλές συντηρητικές πολιτείες και απαγορεύουν όλες τις μορφές αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής άμβλωσης. Επιπλέον, 19 πολιτείες έχουν ήδη νόμους που απαγορεύουν τη χρήση τηλεϊατρικής για τις αμβλώσεις. Το Τέξας θέσπισε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει την αποστολή χαπιών για την άμβλωση μέσω ταχυδρομείου. Έτσι, οργανώσεις και ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα της άμβλωσης κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τις εγκύους να προμηθευτούν τα χάπια σε πολιτείες όπου είναι νόμιμα.

Από τον Οκτώβριο του 2020, το Just the Pill έχει παράσχει περισσότερες από 2.500 τηλεϊατρικές διαβουλεύσεις με γιατρούς για την παροχή χαπιών για την άμβλωση μέσω ταχυδρομείου σε ασθενείς στο Κολοράντο, τη Μινεσότα, τη Μοντάνα και το Ουαϊόμινγκ.

Μέσα σε λίγες μέρες, σχεδιάζει να αναπτύξει στο Κολοράντο το πρώτο κλιμάκιο αυτού που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «έναν στόλο κινητών κλινικών» για να σταθμεύουν κατά μήκος των πολιτειακών συνόρων, παρέχοντας συμβουλές και χάπια για φαρμακευτικές αμβλώσεις, δήλωσε η Δρ Τζούλι Αμαόν, η ιατρική διευθύντρια του οργανισμού.

Το πρόγραμμα με όνομα «Abortion Delivered», λειτουργεί σαν μία φορητή κλινική για εγκύους, το οποίο θα παρέχει επίσης χειρουργικές αμβλώσεις σε όσες το προτιμούν ή βρίσκονται πολύ μακριά στην εγκυμοσύνη για φαρμακευτική άμβλωση και έχει σχεδιαστεί για να προσεγγίζει γυναίκες από κοντινές πολιτείες όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η η Νότια Ντακότα που γρήγορα απαγόρευσαν την άμβλωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και άλλες πολιτείες όπως η Γιούτα που αναμένεται να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν δραστικά τις αμβλώσεις.

«Λειτουργώντας στα κρατικά σύνορα, θα μειώσουμε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις εγκύους σε πολιτείες με απαγορεύσεις ή αυστηρά όρια», είπε η Δρ Αμαόν. «Οι κινητές κλινικές μας μπορούν έυκολα να παρακάμψουν στα δικαστήρια, τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και τις αγορές, πηγαίνοντας όπου χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το πώς οι πολιτείες που απαγορεύουν όλες ή τις περισσότερες αμβλώσεις θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τους νόμους τους σε περιπτώσεις φαρμακευτικής άμβλωσης. Αλλά καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πολεμήσει την απόφαση του δικαστηρίου, δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέδωσαν αμέσως δηλώσεις που δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το δικαίωμα λήψης φαρμάκων που είχαν εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εμπλακεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην καταπολέμηση των περιορισμών για τις αμβλώσεις στη φαρμακευτική αγωγή, όπως η αμφισβήτηση νόμων που απαγορεύουν τα χάπια με αλληλογραφία, καθώς τα ταχυδρομεία βρίσκονται υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.

Αποστάσεις FDA από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Την Παρασκευή ο FDA κράτησε επιφυλακτική στάση, λέγοντας σε δήλωσή του, «Δεν είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά την απόφαση, αλλά σημειώνουμε ότι οι ανεξάρτητες και κανονιστικές αποφάσεις του F.D.A. βασίζονται στην επιστήμη και την προστασία της υγείας».

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την εγκεκριμένη από τον F.D.A χρήση τους».

Η φαρμακευτική άμβλωση έγινε νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000, όταν η ουσία μιφεπριστόνη εγκρίθηκε από τον F.D.A. Ο οργανισμός επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο φάρμακο, πολλοί από τους οποίους παραμένουν σε ισχύ. Όμως η χρήση της μεθόδου αυξήθηκε το 2016, όταν ο F.D.A. διεύρυνε το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να χορηγηθεί το φάρμακο.