Κοντά σε μια διπλωματική συμφωνία για την προμήθεια σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης στην Ουκρανία βρίσκεται η Δύση.

Ads

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε το βράδυ της Τρίτης (24/1) ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε να στείλει γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να πράξουν το ίδιο. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.

Νωρίτερα, η Πολωνία δήλωσε ότι έχει επίσημα αποστείλει αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση να της επιτρέψει να στείλει κάποια από τα Leopard της στην Ουκρανία, ωθώντας το Βερολίνο πιο κοντά σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση σχετικά με την έγκριση της επανεξαγωγής του βαρέως άρματος μάχης του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση της Πολωνίας ότι θα ζητήσει την άδεια του Βερολίνου για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία φάνηκε να αφήνει στον Σολτς ελάχιστα περιθώρια για να συνεχίσει να αναβάλλει μια απόφαση στη βασική συζήτηση μεταξύ των συμμάχων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο στήριξης της Ουκρανίας.

Ads

«Ελπίζω ότι αυτή η απάντηση από τη Γερμανία θα έρθει γρήγορα, διότι οι Γερμανοί καθυστερούν, αποφεύγουν, ενεργούν με τρόπο που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Βλέπουμε ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της με ευρύτερο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ από την πλευρά του εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο θα αντιμετωπίσει τις διαδικασίες «με τον επείγοντα χαρακτήρα που τους αξίζει».

Παράλληλα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να εγκαταλείπουν την αντίθεσή τους στην αποστολή ορισμένων αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Ενώ το Abrams θεωρείται λιγότερο κατάλληλο από το Leopard για την Ουκρανία, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καυσίμων και της δυσκολίας συντήρησης, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Γερμανία να παράσχει Leopard.

Το Κίεβο εκλιπαρεί εδώ και μήνες για δυτικά άρματα μάχης τα οποία, όπως λέει, χρειάζεται απεγνωσμένα προκειμένου να δώσει στον ουκρανικό στρατό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, προκειμένου να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανία

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι σε κινήσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει τον πόλεμο και σε αυτό που θεωρούν κίνδυνο να παρασυρθεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Τα γερμανικά Leopards, τα οποία διαθέτουν οι στρατοί σε όλη την Ευρώπη, θεωρούνται ευρέως ως η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι διαθέσιμα σε μεγάλους αριθμούς και είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν. Αλλά η Γερμανία έχει αντισταθεί στην πίεση να δεσμεύσει κάποιο από τα δικά της Leopards και μέχρι τώρα είχε δηλώσει ότι οι σύμμαχοί της δεν είχαν ακόμη ζητήσει επίσημα άδεια να στείλουν τα δικά τους.

Ο αρχηγός του επιτελείου του γερμανικού στρατού δήλωσε ότι η αποστολή αρμάτων μάχης είναι πολιτική απόφαση. Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιλογή εναπόκειται τελικά στον Σολτς και το υπουργικό του συμβούλιο.

Οι γραμμές του μετώπου στον πόλεμο, οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα στην ανατολική και νότια Ουκρανία, έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει στη θέση τους εδώ και δύο μήνες, παρά τις βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές.