Η «φάπρικα» των αμνηστεύσεων της τελευταίας στιγμής από τους απερχόμενους Αμερικανούς προέδρους πήρε πάλι μπροστά και στην περίπτωση του Τραμπ, με τους New York Times να αποκαλύπτουν, ότι συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι, νομικού σύμβουλου του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, φέρεται να έκανε «τιμολόγηση» υπηρεσιών μιλώντας με τον Τζον Κυριακού.

Ads

Η εφημερίδα περιγράφει το πώς γίνεται και πόσο κοστίζει να εξασφαλίσει κάποιος προστασία από την Δικαιοσύνη ή την έκτιση των ποινών που αυτή του έχει ήδη επιβάλλει, με το αζημίωτο.

Ο Κυριακού υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος της CIA, που το 2012 φυλακίστηκε επειδή διέρρευσε την ταυτότητα πράκτορα που συμμετείχε σε βασανιστήρια.

Κατά τον ίδιο, συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι, νομικού σύμβουλου του προέδρου Τραμπ, του είπε ότι μία προεδρική χάρη «θα κόστιζε 2 εκατ. δολάρια».

Ads

Όπως υποστήριξε, ο ίδιος έβαλε τα γέλια και απάντησε ότι θα έπρεπε να είναι τρελός αν τα είχε, για να δαπανήσει 2 εκατομμύρια δολάρια ώστε μετά να διεκδικήσει μία σύνταξη 700.000 δολαρίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συζήτηση των δύο έγινε γνωστή στο FBI μετά την σχετική ενημέρωση από συνεργάτη του Κυριακού.

Ο Τραμπ έχει ήδη αμνηστεύσει ή δώσει χάρη σε μία σειρά κρίσιμους ανθρώπους του, όπως ο Μάικλ Φλυνν που είχε ομολογήσει ότι ψευδόταν στις καταθέσεις του για τις επαφές με τους Ρώσους, ή ο διάσημος για τα βρώμικα κόλπα του σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής Ρότζερ Στόουν για παρεμπόδιση της έρευνας του Κογκρέσου για το ίδιο θέμα. Επίσης, ο Πολ Μάναφορτ του επιτελείου που διαμόρφωσε την καμπάνια του Τραμπ το 2016, επίσης για τις σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά και ο πεθερός του Τραμπ, Τσαρλς Κούσνερ, για φορολογική απάτη και αντεκδίκηση εναντίον μάρτυρα στην υπόθεση.

Η εφημερίδα περιγράφει ένα σύστημα έγκρισης αμνηστεύσεων και απόδοσης χάρης που κινεί ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση αιτημάτων και ενεργά αναζητώντας «αμοιβές» από τους προτιθέμενους να τις καταβάλουν «υποψήφιους», κάτι που παραδόξως δεν είναι παράνομο.

Ο Τραμπ όχι απλώς δεν είναι ο μόνος που παρέχει αμνηστεύσεις και χάρες την ύστατη ώρα ή σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα, αλλά οι επιδόσεις του «ωχριούν» σε σχέση με προκατόχους του. Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος μέχρι τις εκλογές είχε πράξει κάτι τέτοιο για μερικές δεκάδες περιπτώσεις, όταν ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα το είχε πράξει για πάνω από 200 (σε δύο θητείες) και ο Μπιλ Κλίντον σε σχεδόν 400 (επίσης σε δύο θητείες).

Αυτό που όλοι περιμένουν, προς το παρόν, είναι αν στις λίστες θα προστεθεί το όνομα του ίδιου του Τραμπ, κάτι που θα είναι πρωτοφανές στην αμερικανική πολιτική Ιστορία. Η δυνατότητα ενός προέδρου να προστατεύσει τον εαυτό του από την αμερικανική Δικαιοσύνη αμφισβητείται κατά πόσο είναι συνταγματικά νόμιμη. Η διαδικασία για την αμφισβήτησή της, ωστόσο, θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα και θα μπορούσε να τον προστατέψει από μηνύσεις και διώξεις που αφορούν την υποκίνηση της φονικής εισβολής στο Καπιτώλιο πριν δύο εβδομάδες. Τουλάχιστον, μέχρι να εξασφαλίσει ξανά τον έλεγχο του κόμματος και την πορεία προς ένα νέο χρίσμα υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2024…