Στην άκρη ενός βιομηχανικού πάρκου στο προάστιο Κουίνσι νότια της Βοστόνης, αφού κανείς περάσει ένα δημοπρατήριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κι ένα κλειστό τυροκομείο, συναντά μια αποθήκη δίχως πινακίδα, γεμάτη κάμερες ασφαλείας, που σφύζει από δραστηριότητα. Μέχρι πρόσφατα, το τσιμεντένιο κτίριο στέγαζε μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης φυτών, ένα εργαστήριο κοπής γρανίτη κι ένα τυπογραφείο. Σήμερα έχει έναν και μόνο ένοικο: την Έρμοντ, μια επιχείρηση παραγωγής ιατρικής κάνναβης.

Ads

Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει ήδη ταράξει τα κοινωνικά δεδομένα, δημιουργώντας σε νομικό επίπεδο μια τεράστια γκρίζα ζώνη και σε οικονομικό, μια επικερδή πηγή φορολογικών εσόδων. Και τώρα φέρνει τα πάνω-κάτω και στην αγορά ακινήτων.

Στις περισσότερες από τις 24 πολιτείες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, εργοστάσια κι αποθήκες αναδιαμορφώνονται ως εγκαταστάσεις καλλιέργειας και επεξεργασίας φυτών και προϊόντων κάνναβης. Εμπορικά κέντρα των προαστίων και κτίρια εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής (στην πόλη) έχουν μετατραπεί σε προθήκες πώλησης τροφίμων από κάνναβη και «στριφτών» έτοιμων για χρήση.

Κι επειδή η κάνναβη έχει «βαριές αποσκευές», οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρεώνουν επιπλέον όταν το αντικείμενο της επιχείρησης των νέων ενοίκων είναι η κάνναβη. Στο Κουίνσι, η Έρμοντ πληρώνει περισσότερα από το τρέχον κόστος ενοικίασης ενός ακινήτου όπως το μέχρι πρόσφατα ερειπωμένο κτίριο των 3,500 τ.μ. «Ο ιδιοκτήτης γνώριζε ότι είχε στα χέρια του ένα χρυσωρυχείο», λέει ο Ζακ Χάρβεϊ, ένας από τους χρηματοδότες της Έρμοντ.

Ads

Κτηματομεσίτες εξειδικευμένοι στους επαγγελματικούς χώρους λένε πως δεν έχουν ξαναδεί μια αλλαγή τόσο γρήγορη να συμβαίνει σε τόσο πολλά μέρη ταυτόχρονα. Από το Μόντερεϊ στην Καλιφόρνια ως το Πόρτλαντ του Μέιν, η νέα βιομηχανία αλλάζει ολόκληρες υποβαθμισμένες συνοικίες και στέλνει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, σε μερικές γειτονιές του Ντένβερ, από το 2010 ως το 2015, η μέση τιμή ενοικίασης αποθηκευτικών χώρων εκτοξεύτηκε κατά περισσότερο από 50%. Συνολικά στην πόλη, υπάρχουν σήμερα πέντε φορές περισσότερα μαγαζιά λιανικής πώλησης κάνναβης απ’ ότι καταστήματα Σταρμπακς.

Ακόμη κι η Γουόλ Στρητ επωφελείται της κατάστασης. Λίγους μήνες πριν, ένα κτηματομεσιτικό επενδυτικό τραστ προσανατολισμένο στην εκμίσθωση αποθηκευτικών χώρων σε καλλιεργητές κάνναβης μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Η απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων ακολουθεί τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της νομιμοποιημένης κάνναβης, οι πωλήσεις της οποίας, στις ΗΠΑ, έφτασαν πέρυσι τα 6,7 δις δολάρια και αναμένεται να ανέβουν στα 20 δις μέχρι το 2021, σύμφωνα με την Acrview Market Reasearch.

* Με πληροφορίες από τους New York Times