Οι ΗΠΑ φέρουν την «ηθική» ευθύνη να πιέσουν την Άγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος αυτής της περιοχής της βόρειας Συρίας.

Ads

«Για εμάς, οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό σύστημα στην περιοχή αυτή» είπε στους δημοσιογράφους η Σινάμ Μοχάμεντ, η εκπρόσωπος της κουρδικής συριακής ομοσπονδίας (Rojava).

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στη σύμμαχό τους για να σταματήσει αυτήν την επίθεση από την οποία ήδη υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων, επέμεινε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μιλήσει αύριο τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει την ανησυχία του. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη καλέσει την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα “το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας” να “προστατεύεται”.

Ads

Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι YPG “δεν έριξαν ούτε μια σφαίρα” προς την κατεύθυνση της Τουρκίας στην περιοχή της Αφρίν, διαβεβαίωσε η Μοχάμεντ, υποστηρίζοντας ότι το PKK είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Οι YPG συνιστούν τη ραχοκοκαλιά μιας συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Όμως στην Αφρίν οι Κούρδοι δεν έχουν τη στήριξη των Αμερικανών και έχουν βρεθεί παγιδευμένοι ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας οργάνωσης που στηρίζεται από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ