Έτοιμη να δράσει είναι η Ουάσιγκτον σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως γράφει το Σάββατο η Wall Street Journal.

Ads

Το Πεντάγωνο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του Ισλαμικού Κράτους, θεωρεί ότι η διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία πιθανόν να είναι απαραίτητη, μετά τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες που σταμάτησαν την προέλαση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα η Δύση είναι συγκλονισμένη από την ωμή εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Εξάλλου, την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει επίσης ότι πιθανόν να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. «Αν δούμε μια συνωμοσία κατά των Αμερικανών, μια απειλή για τις ΗΠΑ από οπουδήποτε, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα κατά της απειλής αυτής», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, Μπεν Ροντς,  τον οποίο επικαλείται η Wall Street Journal.

Ads

«Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές: αν επιτίθεστε στους Αμερικανούς, θα σας αναζητήσουμε όπου κι αν βρίσκεστε, και αυτός θα είναι ο στόχος του σχεδιασμού μας τις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η προετοιμασία επιθέσεων εναντίον «πολύ σημαντικών στόχων» όπως ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης μπορεί να διαρκέσει από «μία ώρα έως μια εβδομάδα. Αν πρόκειται για στρατόπεδα εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε επίθεση πολύ σύντομα».

Η Αλβανία προσφέρει οπλισμό στο Ιράκ

Στο μεταξύ, η Αλβανία θα προσφέρει στην ιρακινή κυβέρνηση 22 εκατομμύρια φυσίγγια για Καλάσνικοφ, 15 χιλιάδες χειροβομβίδες, 20 χιλιάδες πυρομαχικά για αντιαρματικά και 32 χιλιάδες διαφορετικά είδη ρουκετοβόλων και όλμων, όπως ανακοινώθηκε από την αλβανική κυβέρνηση.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι θα είναι μέρος της συμμαχίας για να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ με όπλα και πυρομαχικά στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Μπάιντεν: Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένα ομοσπονδιακό σύστημα στο Ιράκ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν το Ιράκ να ακολουθήσει ένα ομοσπονδιακό σύστημα, με μια αποκεντρωμένη εξουσία, μακριά από τη Βαγδάτη, συνηγορώντας παράλληλα υπέρ της ενότητας σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα.

Σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post, ο Μπάιντεν αναφέρει ότι το Ιράκ σημειώνει πρόοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά οι θρησκευτικές διαιρέσεις τροφοδοτούν εξτρεμιστικά κινήματα, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος προτείνει μια «ομοσπονδία που λειτουργεί» ως τρόπος υπέρβασης των διαφορών στο Ιράκ.