Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τομ Πέρεζ εξελέγη στην ηγεσία του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Αποστολή του: Να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να αντιμετωπίσει την «πρόκληση» Τραμπ.

Ads

Ήταν μία μεγάλη εσωκομματική μάχη, που αναδεικνύει τον εντυπωσιακό πλουραλισμό του Δημοκρατικό Κόμματος: Από τη μία πλευρά ο πρώην υπουργός Εργασίας Τομ Πέρεζ, με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έμπιστος του Μπαράκ Ομπάμα, εκπρόσωπος του κομματικού κατεστημένου.

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος Κιθ Έλισον, ο πρώτος μουσουλμάνος που είχε καταφέρει να εκλεγεί στο Κογκρέσο, έμπιστος του Μπέρνι Σόντερς, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Τελικά επικράτησε ο Πέρεζ με ισχνή πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας 235 ψήφους έναντι 200 του Έλισον.

Ads

Στις πρώτες δηλώσεις μετά τη νίκη, ο Τομ Πέρεζ καλεί σε γενική κινητοποίηση τα μέλη των Δημοκρατικών: «Πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο. Να γυρίσουμε στις θεμελιώδεις αξίες μας, να πάμε μπροστά. Και πιστεύω ειλικρινά ότι αν ηγηθούμε με τις αξίες και με τις πράξεις μας, θα επιτύχουμε. Αυτό κάναμε πάντοτε στο Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» λέει ο νέος επικεφαλής των Δημοκρατικών.

Ο πλήρης τίτλος του Τομ Πέρεζ είναι «πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών». Στην ουσία πρόκειται για τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά η δουλειά του είναι παρόμοια με εκείνη του γενικού γραμματέα σε ένα δυτικοευρωπαϊκό κόμμα: Να οργανώσει την κομματική δουλειά, να συντονίσει πλειοψηφίες, να συγκεντρώσει χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα. Από αυτήν την άποψη δεν βλάπτουν οι διασυνδέσεις με το κατεστημένο των Δημοκρατικών.

Πολλοί από τους οπαδούς του Έλισον προφανώς είχαν διαφορετική άποψη βέβαια, καθώς υποστήριζαν τον εκλεκτό τους, προβάλλοντας το σύνθημα «Όχι στο big money, το κόμμα στον λαό».

Θα συνυπάρξουν τώρα αρμονικά ο εκλεκτός του κομματικού κατεστημένου Πέρεζ με τον ριζοσπάστη Έλισον;

image

Κοινός αντίπαλος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο ίδιος ο Έλισον διαβεβαιώνει τους Δημοκρατικούς, και κυρίως τους οπαδούς του Πέρεζ, ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί. «Είναι αστείο, αν το σκεφτείτε, θυμάμαι ένα ρεπορτάζ που έλεγε ότι η αναμέτρησή μας ήταν πολύ βαρετή, γιατί δεν είχαμε επιτεθεί ο ένας στον άλλον. Λοιπόν, είμαστε υπερήφανοι που δεν αρχίσαμε τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Και αν σήμερα έχετε έρθει φορώντας μπλουζάκι με το όνομά μου, τώρα σας καλώ να κάνετε ό,τι μπορείτε για να στηρίξετε τον πρόεδρο Πέρεζ» τονίζει ο Έλισον, απευθυνόμενος στους οπαδούς του.

Από την πλευρά του ο Τομ Πέρεζ συμφωνεί και επαυξάνει, καλώντας μάλιστα τον Έλισον να αναλάβει την αντιπροεδρία του κόμματος. «Αν σπαταλήσουμε έστω και μία στιγμή για να υπολογίσουμε ποιός έχει υποστηρίξει ποιόν (στις εσωκομματικές εκλογές), δεν θα καταφέρουμε να υποστηρίξουμε τον κόσμο μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φύγουμε από εδώ σήμερα και να μην είμαστε ενωμένοι» προειδοποιεί ο νέος πρόεδρος των Δημοκρατικών.

Οι εκκλήσεις για ενότητα έχουν ιδιαίτερη αξία σε μία εποχή που το Δημοκρατικό Κόμμα θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στην ενδεδειγμένη τακτική.

image

Πολλοί, και κυρίως όσοι προέρχονται από τη φιλελεύθερη Αμερική της ανατολικής ακτής, ζητούν μετωπική αντιπαράθεση και κάθετη αντιπολίτευση.

Άλλοι, και ιδιαίτερα τα στελέχη των Δημοκρατικών που πολιτεύονται στα «προπύργια» του Τραμπ, δεν θέλουν να αποκλείσουν κατηγορηματικά την κατά περίπτωση συνεργασία με τους Ρεπουμπλικανούς. Αλλά η συστράτευση εναντίον του Τραμπ δεν είναι αρκετή, προειδοποιεί ο Τομ Πέρεζ: «Πρέπει να αντικρύσουμε την πραγματικότητα. Υποφέρουμε από μία κρίση εμπιστοσύνης, αλλά και επιρροής. Θέλουμε μία ηγεσία, η οποία όχι μόνο θα μας οδηγήσει στη μάχη κατά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και θα αναδείξει το θετικό μας μήνυμα, δηλαδή ότι δίνουμε ευκαιρίες. Θέλουμε μία ηγεσία που θα αλλάξει την κουλτούρα του Δημοκρατικού Κόμματος και της Εθνικής Επιτροπής».

Ειρωνείες Τραμπ μέσω Twitter

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε, όπως πάντα, μέσω Twitter: Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου συνεχάρη τον Πέρεζ για την εκλογή του. Και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος «δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχής», υπαινισσόμενος μάλλον ότι θεωρεί τον Πέρεζ αμελητέο αντίπαλο.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας απάντησε, διαβεβαιώνοντας τον Τραμπ ότι «δεν χρειάζεται να είναι πολύ ευτυχής» και ότι οι Δημοκρατικοί θα γίνουν ο χειρότερος εφιάλτης του

ΠΗΓΗDeutsche Welle