Εμπλοκή και παύση λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόρριψη σχετικού νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης, που είχε υποβληθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Ads

Παρά τις διακομματικές συναντήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες στο σώμα αυτό σε σύνολο 100, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 16 Φεβρουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα δέχονταν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Πέμπτη το βράδυ.

Ads

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο πλευρών για τις ευθύνες στην αποτυχία υιοθέτησης νομοσχεδίου, οι ΗΠΑ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ζουν την πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ το προσωπικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δεν κρίνεται απαραίτητο λαμβάνει άδεια ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Όσοι θεωρούνται απαραίτητοι, όπως αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες ασφαλείας, εξακολουθούν να εργάζονται.

Η προηγούμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους τον Οκτώβριο του 2013 διήρκησε για 16 ημέρες και στη διάρκειά της περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

image

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «κρατούν ομήρους» τους Αμερικανούς. «Σήμερα το βράδυ (οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία) έβαλαν την πολιτική πάνω από την εθνική μας ασφάλεια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών για όσο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τις ανεύθυνες απαιτήσεις τους κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, «όταν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν να πληρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης».

image

Η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους «ήταν 100% αναπόφευκτη», δήλωσε από την πλευρά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 8 Φεβρουαρίου. Ωστόσο Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας δεν αναμένουν αυτή να πραγματοποιηθεί σήμερα.
«Θα ονομάζεται Τραμπ-παράλυση διότι κανείς, κανείς δεν αξίζει τόσο όσο ο πρόεδρος Τραμπ να θεωρείται υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», απάντησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια συνάντησης που είχε νωρίς την Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο πρότεινε «να τεθεί στο τραπέζι το θέμα του τοίχου με το Μεξικό», όμως αυτό δεν φάνηκε να αρκεί στον Τραμπ ώστε να καταλήξει σε συμφωνία.

Ο Σούμερ τόνισε ότι υπήρχε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν πίεσε το κόμμα του στο Κογκρέσο να το δεχθεί».

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία επεσήμανε ότι θα εξακολουθήσει να αναζητεί μια διακομματική συμφωνία και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να συγκαλέσει ήδη σήμερα έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ώστε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους και θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή για να τιμωρήσουν τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών που θα διεκδικήσουν δεύτερη θητεία στις δέκα Πολιτείες όπου κέρδισε ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, το 48% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ευθύνονται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, έναντι του 28% που πιστεύει ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP