Ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα ακύρωσε τη Δευτέρα την εντολή για χρήση μάσκας σε αεροπλάνα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ads

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Κάθριν Κίμπολ Μιζέλ ανέφερε οτι η απόφαση ήταν παράνομη επειδή υπερέβαινε τη νομοθετική εξουσία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και επειδή η εφαρμογή της παραβίαζε τη διοικητική νομοθεσία.

H αρμόδια αρχή αερομεταφορών των ΗΠΑ ανέφερε οτι δεν θα επιβάλλει πλέον τη χρήση μάσκας, αναφέρει το BBC καθώς η απόφαση της δικαστή καταργεί ουσιαστικά την χρήση μάσκας σε όλα τα αεροδρόμια, τα τρένα, τα ταξί και τους κόμβους διέλευσης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική» και σημείωσε ότι το CDC εξακολουθεί να συνιστά στους ταξιδιώτες να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους.

Ads

Η σχετική προσφυγή έγινε τον περασμένο Ιούλιο από τη συντηρητική ομάδα Health Freedom Defense Fund (HFDF) και δύο κατοίκους της Φλόριντα που ισχυρίστηκαν οτι η χρήση μάσκας αύξησε το άγχος και τις κρίσεις πανικού.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η εντολή του CDC ήταν «αυθαίρετη» και εξαρούσε ορισμένες ομάδες – όπως παιδιά κάτω των δύο ετών.

Η United Airlines, η Delta Air Lines, η Alaska Airlines και η American Airlines δήλωσαν ότι δεν θα απαιτούνται πλέον μάσκες σε πτήσεις εσωτερικού και σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις.