Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ διαμαρτυρόμενοι για την αδυναμία της αστυνομίας να συλλάβει έναν εθελοντή φύλακα ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό έφηβο στη Φλόριντα.

Ads

Διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο στην Κολούμπια, τη Νότια Καρολίνα, την Ουάσινγκτον και το Σικάγο. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι με μπλούζες με κουκούλες, όπως αυτή που φορούσε ο 17χρονος Τρέιβον Μάρτιν όταν σκοτώθηκε. Πολλές συγκεντρώσεις αναμένεται να γίνουν και σήμερα σε άλλες πόλεις ενώ μια διαδήλωση οργανώνεται για αύριο Δευτέρα στο Σάνφορντ της Φλόριντα, στο προάστιο του Ορλάντο όπου σημειώθηκε το επεισόδιο.

Ο Μάρτιν πυροβολήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, 28 ετών, ένα λευκό, ισπανόφωνο φύλακα της γειτονιάς, που τον θεώρησε ύποπτο. Ο Ζίμερμαν δεν συνελήφθη, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, όμως οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές εξετάζουν ακόμη τα γεγονότα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ντέιλι Πλάζα του Σικάγο. Κρατούσαν πινακίδες με συνθήματα όπως «Δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και «Δεν είναι έγκλημα να φοράς κουκούλα». Ο Μάρτιν επέστρεφε στο σπίτι του από ένα μπακάλικο. Κρατούσε στα χέρια του ένα αναψυκτικό και ένα πακέτο με καραμέλες Skittles. Μια διαδηλώτρια, η 31χρονη μαύρη Τρέισι Ρόμπερσον, είχε φτιάξει μια πινακίδα που έγραφε «ΠΡΟΣΟΧΗ, κρατάω Skittles».

Ads

Ο 51χρονος Αντρέ Ρόμπινσον υποστήριξε, από την πλευρά του ότι η νομοθεσία της Φλόριντας για τα όπλα είναι υπερβολικά χαλαρή. «Θα μπορούσε να είναι ο δικός μου γιος», είπε ο Ρόμπινσον ο οποίος φορούσε μια μπλούζα με κουκούλα διακοσμημένη με τις φωτογραφίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ.

Στη Φλόριντα η νομοθεσία επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν όπλα για αυτοάμυνα. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν για άλλες 23 Πολιτείες, σύμφωνα με την Εκστρατεία για την Πρόληψη της Ένοπλης Βίας.