Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό διεμήνυσε την Κυριακή στέλεχος του Λευκού Οίκου. Σημειώνεται ότι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε επικοινωνία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

Ads

Ο Τόνι Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του δικτύου CNN ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Κατά πρώτον, εάν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαία στο δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν θα το αναγνωρίσουμε, ούτε ο περισσότερος κόσμος», είπε ο Μπλίνκεν.

«Δεύτερον, η πίεση που ασκούμε ήδη σε συντονισμό με τους εταίρους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος το κατέστησε πολύ σαφές ανακοινώνοντας τις κυρώσεις μας, όπως το έκαναν και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να κλιμακώσουμε την πίεση, να εντείνουμε τις κυρώσεις», συμπλήρωσε.

Ads

Εξάλλου, και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του συντάγματος της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Στον Λευκό Οίκο ο Γιατσένιουκ την Τετάρτη

Συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, που πρόκειται να μεταβεί στις ΗΠΑ την Τετάρτη 12 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επίσημη επίσκεψη έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της την Κυριακή η αμερικανική προεδρία.

Η συνάντηση, που θα γίνει λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν σχετικά με τρόπους να αναζητηθεί «ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος θα τηρεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας», σημειώνει η αμερικανική προεδρία.

Ο Γιατσένιουκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει σχετικά με τον τερματισμό της κρίσης στην Κριμαία.