Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Πολιτεία του Μισισιπί των ΗΠΑ, καθώς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 25/3 ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν κτίρια, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και έφεραν χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ.

Ads

Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν αρκετές νότιες Πολιτείες, αλλά το σοβαρότερο πλήγμα ήταν στο Μισισίπι.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Μισισιπή, μέχρι τις 6:20 το πρωί του Σαββάτου 25 Μαρτίου (μεσημέρι ώρα Ελλάδας) υπήρξαν 23 θάνατοι με δεκάδες τραυματίες και τέσσερις αγνοούμενους σε όλη την πολιτεία και ομάδες έρευνας και διάσωσης από πολλές τοπικές και κρατικές υπηρεσίες αναπτύχθηκαν μαζί με προσωπικό για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από τους ανεμοστρόβιλους. Περισσότεροι από 49.000 πελάτες είχαν χάσει το ρεύμα στο Αρκάνσας, το Μισισιπή και το Τενεσί από το βράδυ της Παρασκευής.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές περίπου 96 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τζάκσον του Μισισιπή. Οι αγροτικές πόλεις Σίλβερ Σίτι και Ρόλινγκ Φορκ ανέφεραν μεγάλες καταστροφές καθώς ο ανεμοστρόβιλος τις σάρωσε με ταχύτητες 113 χλμ/ώρα χωρίς να εξασθενήσει, κινούμενος προς την Αλαμπάμα και περνώντας μέσα από πόλεις όπως η Γουαϊνόνα και το Άμορι.

Ads

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε συναγερμό: «Για να προστατέψετε τη ζωή σας, ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ! Βρίσκεστε σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση».

«Τα ιπτάμενα συντρίμμια μπορεί να είναι θανατηφόρα για όσους δεν προστατευθούν. Τα τροχόσπιτα θα καταστραφούν. Σημαντικές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα είναι πιθανές και είναι δυνατή η πλήρης καταστροφή» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος του Ρόλινγκ Φορκ, Έλντριτζ Γουόκερ, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν μπόρεσε να βγει από το κατεστραμμένο σπίτι του αμέσως μετά το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου, επειδή τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ήταν εκτός λειτουργίας. Είπε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία. Δεν ήξερε αμέσως πόσοι άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

Το κοινοτικό νοσοκομείο της περιοχής υπέστη επίσης ζημιές, ενώ το γραφείο του σερίφη της κομητείας ανέφερε διαρροές αερίου και άτομα παγιδευμένα σε σωρούς ερειπίων.

Το Ρόλινγκ Φορκ και η γύρω περιοχή έχουν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και σόγιας και λίμνες όπου εκτρέφονται γατόψαρα. Για τη στέγαση των πολιτών έχουν ανοίξει τουλάχιστον έξι δημοτικά καταφύγια.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή, Τέιτ Ριβς, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης ήταν ενεργές και ότι οι αξιωματούχοι έστειλαν περισσότερα ασθενοφόρα και μέσα έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το καιρικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται «υπερκύτταρο» και είναι ένας τύπος καταιγίδων που προκαλεί θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους και καταστροφικό χαλάζι.

Οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει ότι ερχόταν μεγάλος κίνδυνος από ανεμοστρόβιλους, αλλά όχι τόσο μεγάλου εύρους, μία εβδομάδα νωρίτερα, και για τις 19 Μαρτίου.