Τα «τύμπανα του πολέμου» ηχούν στην κορεατική χερσόνησο, με τις εκατέρωθεν απειλές και «λεονταρισμούς» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας να μην μπορούν να κρύψουν, παρά την γραφικότητά τους, την σοβαρότητα της κατάστασης. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που μια γκροτέσκα ρητορική συνοδεύει την φρίκη.

Ads

Την Τρίτη, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν με πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ ως απάντηση σε οποιοδήποτε σημάδι αμερικανικής επιθετικότητας, την ώρα που το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει μια «ομάδα κρούσης» στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, την οποία ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε ως «αρμάδα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για να «χαλιναγωγήσει» τον φτωχό της γείτονα και σύμμαχο, έγραψε σε tweet, ότι η Βόρεια Κορέα «ψάχνει για μπελάδες» και ότι οι ΗΠΑ θα «λύσουν το πρόβλημα», με ή χωρίς τη βοήθεια του Πεκίνου.

«Στέλνουμε αρμάδα. Πολύ ισχυρή» δήλωσε ο Τραμπ στο Fox Business Network. «Έχουμε υποβρύχια. Πολύ ισχυρά. Μακράν ισχυρότερα από το αεροπλανοφόρο. Αυτό μπορώ να σας το πω.»

Ads

Για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο Τραμπ είπε: «Κάνει το λάθος πράγμα». Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ο Κιμ έχει «σώας τας φρένας», ο Τραμπ απάντησε: «Δεν ξέρω. Δεν τον ξέρω.».

Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Liu Jieyi, χαρακτήρισε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, «τεταμένη» και επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για επιστροφή στο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε προς την αποπυρηνικοποίηση, για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, και ήρθε η ώρα ότι οι διαφορετικές πλευρές να καθίσουν και να μιλήσουν για την επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωσε στο Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά με το ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνδέει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα με την στάση της τελευταίας στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο πρέσβης απάντησε άκρως διπλωματικά, σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο ως κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστούμε από κοινού».

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ζήτησαν να σταματήσει η συζήτηση περί επικείμενης κρίσης στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Moon Sang-kyun, κάλεσε τους πολίτες να «μην τυφλώνονται» από τις «υπερβολικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της ασφάλειας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι η προσέγγιση της ομάδας «κρούσης» του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έδειξε ότι οι «απερίσκεπτες κινήσεις της Ουάσιγκτον «απερίσκεπτη κινήσεις για εισβολή έφτασαν σε μια σοβαρή φάση».

«Θα λάβουμε τα σκληρότερα αντίποινα εναντίον των προβοκατόρων προκειμένου να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από την ισχυρή δύναμη των όπλων και να διατηρήσουμε τον δρόμο που επιλέξαμε για τους εαυτούς μας» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν το Σαββατοκύριακο ότι η μονάδα του πολεμικού ναυτικού θα χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα για να φτάσει κοντά στην κορεατική χερσόνησο.

Την Τρίτη, ο στρατηγός, Βίνσεντ Μπρουκς διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Νότια Κορέα, είπε ότι δεν θα παραστεί σε συνεδρίαση του Κογκρέσου λόγω της «κατάστασης της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι πρωτοφανές.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε, εν όψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ότι ανησυχεί για πολλές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με την Βόρεια Κορέα.

«Ανησυχούμε πραγματικά για το τι έχει η Ουάσιγκτον κατά νου για την Βόρεια Κορέα, μετά τον υπαινιγμό για ενδεχόμενο μονομερές στρατιωτικό σενάριο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, αν πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων, πυρηνικών ή μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στη Σεούλ.

Επιπλέον, την Τρίτη, ένας στόλος πλοίων της Βόρειας Κορέας επέστρεψαν στη βάση τους, στο λιμάνι Νάμπο, με τά περισσότερα από αυτά να είναι πλήρη φορτίου, μετά τη διαταγή του Πεκίνου προς τις εμπορικές εταιρίες να επιστρέψουν τα φορτία άνθρακα που προέρχονται από τη διεθνώς απομονωμένη χώρα, σύμφωνα με τα έγγραφα ναυτιλιακού φόρτου.

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές κάρβουνου από τη Βόρεια Κορέα στις 26 Φεβρουαρίου, στερώντας από την Πιονγιάνγκ τα έσοδα από το πιο εξαγωγικό προϊόν της.

Η επίσημη διαταγή των τελωνείων της Κίνας για την απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα εκδόθηκε στις 7 Απριλίου.