Το 1944 ο Τζορτζ Στίνεϊ Τζούνιορ έγινε ο νεαρότερος Αμερικανός θανατοποινίτης στην ιστορία του 20ου αιώνα, ο οποίος θα ερχόταν αντιμέτωπος με την ηλεκτρική καρέκλα, αλλά ύστερα από 70 χρόνια μετά το θάνατό του, η ενοχή του αποσύρθηκε οριστικά.

Ads

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, δικαστήριο των ΗΠΑ αθώωσε την Πέμπτη μετά θάνατον τον μόλις 14χρονο τότε Αφροαμερικανό Τζορτζ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία δύο λευκών κοριτσιών στη Νότια Καρολίνα, σε μια δίκη που κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες και η οποία δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του.

Ο Τζορτζ ήταν τόσο μικρόσωμος που «περίσσευε» από την ηλεκτρική καρέκλα, οι ιμάντες ήταν υπερβολικά μεγάλοι, και τα ηλεκτρόδια επίσης και το αγόρι το έβαλαν να καθίσει πάνω σε μια βίβλο για να φέρουν την καρέκλα «στα μέτρα» του. Μετά την εκτέλεσή του, η οικογένειά του, με τη βοήθεια ακτιβιστών δικηγόρων, ξεκίνησε έναν απίστευτο αγώνα για να τον αθωώσει, υποστηρίζοντας ότι ο μικρός Τζορτζ δεν θα μπορούσε ποτέ να σκοτώσει τα δυο κοριτσάκια, αφού ήταν την ώρα του εγκλήματος μαζί με την αδελφή του.

image
*Συγκινημένη η αδερφή του Στίνεϊ, Αιμέ, ακούει την απόφαση του δικαστηρίου

Ads

Τον Ιανουάριο, οι συγγενείς του ζήτησαν από δικαστήριο της Β. Καρολίνας να διορθωθεί το όνομά του, μέσω επαναληπτικής δίκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία για το έγκλημα. Αυτή τη φορά η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε δυο ημέρες- άλλωστε τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία από την πρώτη δίκη είχαν χαθεί και οι όποιοι μάρτυρες υπήρχαν είχαν ήδη πεθάνει.

Τελικά, η δικαστής Κάρμεν Μιούλεν απεφάνθη υπέρ της αποκατάστασης του Τζορτζ. Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφασής της είπε ότι η ταχύτητα, με την οποία το τότε δικαστήριο καταδίκασε το νεαρό αγόρι ήταν σοκαριστική και εξαιρετικά άδικη, χαρακτηρίζοντας την ως μια «απίστευτη υπόθεση κακοδικίας».

Μάλιστα, η ίδια αποφάνθηκε ότι η ομολογία που απέσπασαν τότε από τον 14χρονο οι αστυνομικοί είναι «πάρα πολύ πιθανό» να είναι αποτέλεσμα πειθαναγκασμού, επισημαίνει την αδυναμία του εισαγγελέα να βρει μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη

Σε κάθε περίπτωση, 70 χρόνια μετά, η τιμή του Τζορτζ Στίνεϊ Τζούνιορ έχει πλέον αποκατασταθεί.