Πεσμένος στη μέση του δρόμου, με τα χέρια του στον αέρα, ένας αποκλειστικός νοσηλευτής, που πρόσφερε βοήθεια στον ασθενή του, ο οποίος πάσχει από αυτισμό, πίστευε ότι ήταν ασφαλής. Ωστόσο, ένας αστυνομικός της πόλης του Βορείου Μαϊάμι (Φλόριντα, νοτιοανατολικές ΗΠΑ) ήρθε από πάνω του και τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον στο πόδι.

Ads

“Προσπάθησε να του εξηγήσει ότι επρόκειτο για έναν ασθενή που υπέφερε από διανοητικά προβλήματα, τον οποίο προσπαθούσε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο κέντρο φροντίδας και ότι επομένως δεν χρειαζόταν κάποιο όπλο ή ο,τιδήποτε άλλο. Σήκωσε τα χέρια ψηλά (για να δείξει) ότι ήταν άοπλος” περιέγραψε στους δημοσιογράφους ο Χίλτον Ναπόλεον, δικηγόρος του Τσαρλς Κίνσεϊ, ηλικίας 47 ετών.

“Δεν είχε όπλο, δεν κρατούσε καν κάποια ρέπλικα, είχε μόνο ένα φορτηγάκι” πρόσθεσε ο ίδιος. “Δεν κατανοεί γιατί ήρθε τον πυροβόλησε, υπάκουσε” στις εντολές του, επισήμανε.

Σε ερασιτεχνικά βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, διακρίνεται ένας Αφροαμερικανός, που φορά κίτρινο μπλουζάκι και μαύρη βερμούδα, να έχει πέσει ανάσκελα στη μέση ενός δρόμου, να έχει σηκώσει τα χέρια του ψηλά. Στο πλευρό του ένας άνδρας παίζει καθισμένος σταυροπόδι με κάτι που μοιάζει με ένα μικρό λευκό φορτηγάκι.

Ads

Σε ένα βίντεο, όπου δεν καταγράφονται οι πυροβολισμοί, ακούγεται η φωνή κάποιου—του Τσαρλς Κίνσεϊ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ—να λέει δυνατά: “Το μόνο που κρατά είναι ένα φορτηγάκι-παιχνίδι. Είμαι ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς στο κέντρο φιλοξενίας”. Κατόπιν ο άνδρας προτρέπει τον “Ρινάλντο”—προφανώς τον αυτιστικό ασθενή του, ηλικίας 23 ετών—να παραμείνει ήρεμος και να πέσει στο έδαφος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από τον κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ο Κίνσεϊ εξήγησε ότι ανησυχούσε για τον ασθενή του, “όχι για τον εαυτό μου. (Πίστευα ότι) από τη στιγμή που είχα σηκώσει ψηλά τα χέρια μου, δεν θα με πυροβολούσαν. (…) Δυστυχώς, είχα άδικο”.

“Όταν με πυροβόλησε (…), σκέφτηκα “ωχ, με πυροβόλησαν” και τον ρώτησα “κύριε, γιατί με πυροβολήσατε;”. Εκείνος μου είπε “δεν ξέρω””, περιέγραψε ο τραυματίας.

Εξήγησε επιπλέον ότι μετά τους πυροβολισμούς—τρεις σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες—οι αστυνομικοί τον υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο αναζητώντας κάποιο όπλο, μάταια. Κατόπιν τον γύρισαν μπρούμυτα για να του φορέσουν χειροπέδες. Εκείνος δεν αντιστάθηκε, παρέμεινε εκεί, όπως επισημαίνει, για περίπου 20 λεπτά αναμένοντας τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, ο αστυνομικός που άνοιξε πυρ τέθηκε σε διαθεσιμότητα και μια έρευνα ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του γραφείου του εισαγγελέα του Μαϊάμι-Ντάντε.