Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου στη Βαλτιμόρη, οι αστυνομικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση στους δρόμους της πόλης όπου εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεσπάσει ένα κύμα οργισμένων διαδηλώσεων μετά τη νέα δολοφονία αφροαμερικανού από αστυνομικούς, αυτή τη φορά, του 25χρονου  Φρέντι Γκρέι.

Ads

Σε αγαστή συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μέσα ενημέρωσης. Στο βίντεο που ακολουθεί δημοσιογράφος του CNN μεταδίδει ζωντανά τη σύλληψη ενός ημιλιπόθυμου διαδηλωτή. Η δημοσιογράφος αναφέρεται στη ρίψη μπουκαλιών από συγκεντρομένους, συνδέοντας τη σύλληψη με επεισόδια.

Αυτή ήταν η εικόνα που μεταδόθηκε από το CNN. Όμως η αλήθεια αποκαλύπτεται σε ένα άλλο βίντεο, αμοντάριστο, από το ρωσικό πρακτορείο RT. Χωρίς κανένα σχόλιο, χωρίς καμία εικασία. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο άνδρας απλά μιλάει έντονα και από απόσταση προς τους αστυνομικούς. Τότε ένας αστυνομικός τον πλησιάζει και του ρίχνει σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο. Ο διαδηλωτής συνεχίζει να στέκεται όρθιος και δεν αντιδρά.

Η στάση του φαίνεται πως εκνευρίζει τους αστυνομικούς και ένας από αυτούς, πάει από πίσω του, τον πιάνει από το λαιμό και τον ρίχνει στο έδαφος χτυπώντας τον. Κόσμος που βρίσκεται στην άλλη γωνιά του δρόμου βλέποντας την απρόκλητη αστυνομική βία, αντιδρά. Πλησιάζει το σημείο και αστυνομικοί κάνουν και πάλι χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές απομακρύνονται και τότε πέφτουν ορισμένα μπουκάλια. Όσο για το μπλουζάκι του διαδηλωτή, που το CNN επιμελώς έχει θολώσει στο ρεπορτάζ του, γράφει: «Fuck Police».