Σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο προσέφυγαν 16 αμερικανικές Πολιτείες την Δευτέρα (τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) εναντίον της απόφασης του Τραμπ να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ads

Στην προσφυγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, οι Πολιτείες επιχειρηματολογούν ότι το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου αντιβαίνει δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη εκ των οποίων διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση.

Καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό. Για τις Πολιτείες που προσφεύγουν εναντίον του, ο πρόεδρος Τραμπ έτσι «βύθισε τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, την οποία δημιούργησε ο ίδιος».

Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, τον Δημοκρατικό Χαβιέρ Μπεσέρα. Ο Μπεσέρα επιχειρηματολόγησε ότι η Πολιτεία του και άλλες, όπως και ο οποιοσδήποτε Αμερικανός, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, διότι κινδυνεύουν να απολέσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των ένοπλων δυνάμεων, ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών. Εκτός της Καλιφόρνιας, οι υπόλοιπες Πολιτείες είναι το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιού Τζέρσι, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια.

Ads