Η βία ξέσπασε πριν από περίπου έναν μήνα και σύντομα επεκτάθηκε στις αραβικές γειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στο Ισραήλ.

Ads

Οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εβραίων εποίκων κατά τη διάρκεια ενός κύματος αντι-ισραηλινών κινητοποιήσεων έχουν προκαλέσει από τις αρχές Οκτωβρίου τον θάνατο 47 Παλαιστινίων και 9 Ισραηλινών.

Νεαρή Παλαιστίνια επιχείρησε σήμερα, 21 Οκτωβρίου, να επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον ισραηλινού οικισμού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τραυματίστηκε ελαφρά από στρατιώτες, δήλωσαν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Η 15χρονη Ισταπράκ Νουρ είναι κάτοικος ενός παλαιστινιακού χωριού νότια της Ναμπλούς, κοντά στον Γίτζχαρ, και δέχθηκε ιατρική βοήθεια για τα τραύματά της από τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης, όπως επιβεβαίωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

Ads

Την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, δύο Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν. Ένας 24χρονος Παλαιστίνιος μαχαίρωσε ισραηλινό στρατιώτη στη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ άλλοι δύο ισραηλινοί – ένας στρατιώτης, και ένας πολίτης – τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση με όχημα.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων σε συλλαλητήριο στο Beit El κοντά στη Ραμάλα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Η Τρίτη ανακηρύχθηκε ως «Ημέρα της Οργής» στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου, τραγουδώντας τραγούδια και ανεμίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης.

Επρόκειτο για μία ημέρα γενικής απεργίας, με κλειστές επιχειρήσεις και σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε μια ειρηνική διαδήλωση στην Sakhnin, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας είχαν συλλάβει τις πρώτες πρωινές ώρες,  έναν από τους βασικούς διοικητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Δυτική Όχθη, τον Χάσαν Γιούσεφ, για «στρατολόγηση και υποκίνηση στην τρομοκρατία» σύμφωνα με τον στρατό.

Την περασμένη Δευτέρα, η αστυνομία συνέλαβε οκτώ ακτιβιστές για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις στην Umm al-Fahm, μια παλαιστινιακή πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Mουν, επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ και σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η βία στη Μέση Ανατολή, έκανε έκκληση σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για ψυχραιμία.

Εν αναμονή των συναντήσεων με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ζει υπό καθεστώς φόβου».

«Η επίσκεψή μου αντικατοπτρίζει την αίσθηση παγκόσμιου συναγερμού για την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους» είπε, συμπληρώνοντας ότι, «ποτέ δεν είναι αργά να αποφευχθεί μία ευρύτερη κρίση».

Πριν από την άφιξη του κ. Μπαν, το Ισραήλ κατέστρεψε στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης το σπίτι Παλαιστινίου που είχε σκοτώσει μια Ισραηλινή στα τέλη του 2014, παρ’ ότι και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποδοκίμασε για άλλη μια φορά την πρακτική αυτή, σε αυστηρό και επικριτικό μήνυμά του προς τους ηγέτες των δυο πλευρών.

image

Οι Παλαιστίνιοι ωστόσο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και πολιτικών πεποιθήσεων, ενώνονται σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που συμβαίνει αυτό», λέει φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Birzeit, μιλώντας στο Al Jazeera. «Βλέπω νέους, ηλικιωμένους, γυναίκες, άνδρες, πλούσιους και φτωχούς να διαμαρτύρονται στους δρόμους μαζί».

Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους ανθρώπους – η λεγόμενη γενιά του Όσλο των Παλαιστινίων (αναφορά στη συνθήκη του Όσλο που υπογράφθηκε το 1993 μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) – δεν έχουν ανάμνηση της προηγούμενης Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη.

Αυτό που ξέρουν είναι μια ζωή υπό κατοχή, μία ζωή πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

image

Μπροστά στην έκρηξη της βίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ προέτρεψε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να «μη ρίχνουν λάδι στην φωτιά» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης των συγκρούσεων «με ανυπολόγιστες επιπτώσεις».

Ενώ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Μπαν στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.