Θύμα της οικονομικής εξαθλίωσης και του κοινωνικού σκοταδισμού ο οποίος συντηρείται από αυτήν φαίνεται πως είναι τελικά το μικρό κορίτσι που βρέθηκε στην βόρεια Ινδία να ζει με μαϊμούδες, η ιστορία του οποίου έχει από πολλούς συγκριθεί με «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» και το ίδιο «βαφτίστηκε» «θηλυκός Μόγλης», από τα διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Το κοριτσάκι βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο αλλά η ιστορία της διέρρευσε στον Τύπο μόλις την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το κορίτσι ζούσε με μαϊμούδες μεγαλώνοντας στη ζούγκλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Ινδίας και τους θεράποντες ιατρούς της οκτάχρονης η αλήθεια ίσως είναι πολύ πιο σκοτεινή.

Οι αναφορές της ανακάλυψης στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντέ κάνουν λόγο ότι το κορίτσι ήταν χωρίς ρούχα, ότι μπουσουλούσε και ότι έβγαζε άναρθρες κραυγές. Μάλιστα αρχικά είχε γινει γνωστό ότι συμπεριφερόταν ως μαϊμού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η The Guardian, το επιστημονικό προσωπικό το οποίο παρακολουθεί το κορίτσι φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η 8χρονη η οποία δείχνει να πάσχει από νοητική και σωματική υστέρηση να μεγάλωσε με ανθρώπους και η οικογένειά της κάποια στιγμή να αποφάσισε να την εγκαταλείψει στην ερημιά.

Ads

Στην Ινδία, αναφέρει η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των νέων κοριτσιών, Ranjana Kumari, «μερικές οικογένειες εκτιμούν τα κορίτσια λιγότερο από τα αγόρια». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «προτιμούν να ξεφορτωθούν ένα κορίτσι παρά να ξοδέψουν χρήματα γι’ αυτό». Όπως εξηγεί το κράτος της Ινδίας προσφέρει ελάχιστη βοήθεια σε φτωχές οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες και «όταν πρόκειται για κορίτσι, το πρόβλημα διογκώνεται».

Ο επικεφαλής στην δασική περιοχή JP Singh αναφέρει ότι το κοριτσάκι ανακαλύφθηκε στην άκρη του δρόμου και όχι στα βάθη της ζούγκλας ενώ προσέθεσε ότι δεν πιστεύει πως το κορίτσι ζούσε μαζί με τις μαϊμούδες. Ειδικότερα, εξηγεί ότι «πιστεύω ότι τα μέλη της οικογένειάς της γνώριζαν ότι η 8χρονη δεν μπορεί να μιλήσει και ίσως την εγκατέλειψαν κοντά στο δρόμο που οδηγεί στο δάσος». Και συνεχίζει, «εάν ζούσε με τις μαϊμούδες θα ήταν μονάχα για μερικές ημέρες και όχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Ενώ προσέθεσε πως το δάσος φυλάσσεται τόσο από δασοφύλακες όσο και από κάμερες CCTV εξηγώντας πως θα ήταν αδύνατο να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να την αντιληφθεί κανείς.

«Στην Ινδία οι άνθρωποι δεν προτιμούν να φέρνουν στη ζωή κορίτσια και το γεγονός ότι το κοριτσάκι αυτό πάσχει από νοητική υστέρηση ενισχύει την άποψη ότι ίσως να έχει εγκαταλειφθεί από τους οικείους της», επισημαίνει στην Guardian ο γιατρός DK Singh.

Την ίδια στιγμή, ο Ankur Lal, επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο Bahraich, στο οποίο το κοριτσάκι νοσηλεύεται τους τελευταίους δύο μήνες υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πότε την εγκατέλειψαν». Συμπληρώνει επίσης, ότι είναι απίθανο να μεγάλωσε στο δάσος ενώ σημειώνει ότι η αναπηρία της ακόμη εξετάζεται.

«Όταν βρέθηκε συμπεριφερόταν βίαια ενώ δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με αποτέλεσμα οι αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι ζούσε στην άγρια φύση για πολύ καιρό», αναφέρει και προσθέτει πως «ωστόσο, η γρήγορη βελτίωση η οποία έχει καταγραφεί από τη στιγμή που άρχισε η νοσηλεία της οδηγεί το ιατρικό προσωπικό στο συμπέρασμα ότι την έχουν μεγαλώσει άνθρωποι».

Ειδικότερα, τονίζει χαρακτηριστικά: «Αρχικά μπουσουλούσε, τώρα περπατάει κανονικά. Άρα, δεν βρίσκεται στη ζούγκλα από την ημέρα που γεννήθηκε».

Το κοριτσάκι θα συνεχίσει την ανάρρωσή της σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά χώρο στο  Lucknow .