Μια 20χρονη βιάστηκε στην Ινδία ομαδικά κατ’ εντολή του επικεφαλής του χωριού, όπου κατοικούσε, γιατί είχε συνάψει σχέση με άντρα από άλλο χωριό. Σύμφωνα με το BBC, η 20χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει 13 άτομα. Η απόφαση για τον ομαδικό βιασμό ελήφθη από ένα «αυτοσχέδιο δικαστήριο». Τα «δικαστήρια» αυτά συχνά καταδικάζουν εις θάνατον ζευγάρια που έκριναν ότι παραβίασαν τον κώδικα τιμής.

Ads

«Η σχέση τους συνεχιζόταν επί σχεδόν πέντε χρόνια. Όταν ο άνδρας επισκέφθηκε το σπίτι της γυναίκας τη Δευτέρα για να της κάνει πρόταση γάμου, οι πρεσβύτεροι τον είδαν και έστησαν ένα ‘πρόχειρο δικαστήριο’. Στη διάρκεια της ‘δίκης’ το ζευγάρι δέθηκε σε ένα δένδρο» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μπιρμπούμ, ο Σ.Σουντακάρ.

Ο ίδιος είπε ότι ο επικεφαλής του χωριού της γυναίκας επέβαλε πρόστιμο στο ζευγάρι 400 δολαρίων γιατί «διέπραξε το έγκλημα να ερωτευτεί». Ο άνδρας κατέβαλε το πρόστιμο, αλλά η οικογένεια της γυναίκας δεν διέθετε τα χρήματα, είπε η αστυνομία. Τότε ο επικεφαλής του χωριού, ο οποίος μάλιστα είναι μακρινός συγγενής της γυναίκας, διέταξε τον ομαδικό βιασμό της.

Όπως αναφέρει σε γραπτή καταγγελία η οικογένεια της 20χρονης, ο επικεφαλής του χωριού φέρεται να είπε στους άνδρες κατοίκους του: «Η οικογένειά της δεν μπορεί να πληρώσει, οπότε πηγαίνετε να απολαύσετε το κορίτσι».

Ads

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τελευταία υπόθεση βιασμού νεαρής γυναίκας που φτάνει στο φως της δημοσιότητας μετά από μια σειρά άλλων αντίστοιχων. Η Ινδία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας για τα σεξουαλικά εγκλήματα μετά τον θάνατο τον Δεκέμβριο του 2012 μιας 23χρονης φοιτήτριας μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, μετά τον ομαδικό βιασμό της. 

Το 2013, η κυβέρνηση ενίσχυσε τους νόμους για τα σεξουαλικά εγκλήματα υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με αφορμή την επίθεση.

Ωστόσο, η βία και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών παραμένουν βαθιά ριζωμένες στη συντηρητική, πατριαρχική ινδική οικογένεια.