Την ώρα που η Γερμανία προωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση των πολλών «ταχυτήτων», στο εσωτερικό της, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση χειροτερεύει αλματωδώς για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της.

Ads

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της Deutsche Welle, μέσα σε ένα χρόνο, οι αρχές έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε περισσότερους από 331.000 ανθρώπους στην χώρα, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Ο Χανς Βαϊνρότερ, εμπειρογνώμων ενέργειας στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή στο Μάιντς σημειώνει, ότι ο κυριότερος λόγος διακοπής ρεύματος οφείλεται στο ότι το κατώτατο βοήθημα για ανέργους δεν επαρκεί λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας. Το ποσό που προβλέπεται για ρεύμα είναι 408 ευρώ το χρόνο για έναν εργένη.

Σε περίπτωση που χρωστά κάποιος 100 ευρώ στον πάροχο τότε αμέσως παίρνει ειδοποίηση για διακοπή. Το 2015 ταχυδρομήθηκαν 6,3 εκατομμύρια τέτοια ειδοποιητήρια. Επιχειρήματα όπως ότι στο σπίτι ζουν παιδιά ή ότι χρειάζεται το ψυγείο για συντήρηση φαρμάκων, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο. Μια λύση είναι να ζητήσει κανείς τη βοήθεια ενός συμβούλου, ο οποίος διαμεσολαβεί και ρυθμίζει να πληρώνεται το χρέος σε δόσεις.

Ads

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή  Στατιστική Υπηρεσία έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που πρέπει να ζουν με λιγότερο από το 60% ενός μεσαίου οικογενειακού εισοδήματος. Οι φορείς πρόνοιας κρούουν το κώδωνα κινδύνου για μαζική απειλή από τη φτώχεια στη Γερμανία. Διότι το να μην μπορεί κανείς να πληρώσει τορεύμα είναι απότοκο της αδυναμίας να ανταπεξέλθει στο κόστος ζωής. Ένας στους τρεις ανέργους δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα απαραίτητα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο και νερό στην ώρα τους ή δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του. Άλλα κριτήρια είναι το αυτοκίνητο, οι διακοπές, η τηλεόραση, το πλυντήριο ή το σταθερό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ, υφίσταται κάποιος υλικές στερήσεις όταν δεν διαθέτει τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες τεσσάρων από τους παραπάνω τομείς της καθημερινότητας.

Το 30,1% των ανέργων στη Γερμανία περιλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία.