Υπό ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο τίθενται οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Οι αρχές εγκατέστησαν ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα προειδοποιεί την οικογένεια μιας γυναίκας τη στιγμή που αυτή ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Το νέο μέτρο ηλεκτρονικού ελέγχου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
 

Ads

Το σύστημα αυτό ειδοποιεί μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό τον «κηδεμόνα» των γυναικών – πατέρα, σύζυγο, αδελφό ή δάσκαλο – και τον ενημερώνει ότι η γυναίκα η οποία είναι υπό τη νόμιμη κηδεμονία του, διέσχισε τα σύνορα της χώρας, ακόμα κι αν ταξιδεύει μαζί του.
 
Την πληροφορία αυτή ανακοίνωσε στο Twitter η ακτιβίστρια Μανάλ αλ Σέριφ, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από ένα ζευγάρι.
 
Ο σύζυγος, ο οποίος ωστόσο ταξίδευε μαζί με τη γυναίκα του, έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του από την υπηρεσία μετανάστευσης που τον ενημέρωνε ότι η σύζυγός του «αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ».
 
«Οι αρχές κατέφυγαν στην τεχνολογία για να ελέγχουν τις γυναίκες», τονίζει η συγγραφέας και αρθρογράφος Μπαντρίγια αλ Μπισρ, η οποία καταγγέλλει «τις συνθήκες σκλαβιάς στις οποίες παραμένει η γυναίκα στη Σαουδική Αραβία».
 
Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από τη χώρα χωρίς την άδεια του «κηδεμόνα» τους, που για μια χήρα ή διαζευγμένη μπορεί να είναι ο ίδιος ο γιος της. Για να τούς επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα θα πρέπει να επιδείξουν στο αεροδρόμιο ή τα σύνορα ένα «κίτρινο έγγραφο» στο οποίο ο κηδεμόνας, ο οποίος το υπογράφει, θα δίνει την άδειά του.