Με ένα τσεκ-απ θα προσπαθήσει να δώσει τέλος στις φήμες για την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής του υγείας ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ, για να ενισχύσει τις εντυπώσεις, θα τον εξετάσει ο ίδιος γιατρός που είχε εξετάσει και τον Μπαράκ Ομπάμα και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Ads

Το τσεκ-απ του Τραμπ – το πρώτο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας – θα γίνει μέσα στην εβδομάδας, στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ, το Walter Reed National Military Medical Center στην Ουάσιγκτον και θα περιλαμβάνει καρδιολογικές, αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων καθώς και ερωτήσεις για τις συνήθειές του στον ύπνο και για τη σεξουαλική του ζωή.

Οι φήμες για την ψυχική του κατάσταση ενισχύθηκαν μετά τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου – συγγραφέα Μάικλ Γουλφ στο βιβλίο του «Fire & Fury» ότι ο Τραμπ δυσκολεύτηκε στο παρελθόν να αναγνωρίσει παλιούς του φίλους και συχνά επαναλάμβανε κατά γράμμα τις ίδιες ιστορίες.

Πολλοί περιμένουν να μάθουν τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία του γηραιότερου άνδρα που εξελέγη ποτέ στο αξίωμα οι διατροφικές του συνήθειες με τη συχνή κατανάλωση μπέργκερ και τηγανητού κοτόπουλου, αλλά ο Τραμπ μπορεί να ζητήσει -αν το επιθυμήσει- μα μη βγουν στη φόρα ορισμένες λεπτομέρειες.

Ads

Η αμερικανική ιστορία βρίθει με παραδείγματα πρώην προέδρων που έκρυβαν τις ασθένειές τους. Ο Γκρόβερ Κλίβελντ χρησιμοποίησε το 1893 ως κάλυψη ένα ταξίδι για ψάρεμα για να υποβληθεί κρυφά σ’ ένα γιοτ σε εγχείριση για την αντιμετώπιση καρκίνου, φοβούμενος τις επιπτώσεις που θα είχε στις αγορές η είδηση για την υγεία του. Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ λέγεται ότι απέκρυψε το γεγονός ότι χαροπάλευε όταν επεδίωξε την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 1944. Νίκησε, μεν, αλλά πέθανε έξι μήνες αργότερα.

Μόλις το τελευταίο διάστημα έγιναν γνωστά στην πλήρη έκτασή τους τα πολυάριθμα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Τζον Φ. Κένεντι.