Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού στην Ιαπωνία, με τη μέχρι στιγμής καταγραφή να έχει φτάσει στους 41 νεκρούς και περισσότερους από 1000 τραυματίες -οι 184 σοβαρά- ενώ υπάρχουν ακόμη και αρκετοί εγκλωβισμένοι. 

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, τουλάχιστον 200.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση στη νομαρχία Κουμαμότο, η οποία επλήγη από τη νέα δόνηση, ενώ η υδροδότηση έχει διακοπεί σε 385.000 νοικοκυριά.

Κατά το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ο νέος σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είχε μέγεθος 7 βαθμών, ενώ σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία η δόνηση είχε μέγεθος 7,3 βαθμών.

image

Ads

Ο σεισμός «ήταν αληθινά πολύ ισχυρός. Πολύς κόσμος στον δρόμο είχε καταληφθεί από πανικό», είπε ο αξιωματούχος της νομαρχίας Κουμαμότο, Σοτάρο Σακαμότο. Το αεροδρόμιο της πόλης Κουμαμότο έκλεισε λόγω της πτώσης μέρους της οροφής στον χώρο των αναχωρήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Περίπου 6.500 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. 

Την ώρα του σεισμού το έδαφος υποχώρησε κατά 4 με 5 μέτρα.

Πάνω από 20.000 στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές και τους διασώστες.

Σωστικά συνεργεία έβγαλαν σώο από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών, έξι ώρες και πλέον μετά τον σεισμό. Η οικογένεια του βρέφους επίσης επέζησε.

Δίνουμε μάχη με το χρόνο, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ζητώντας από τα σωστικά συνεργεία να εντείνουν τις προσπάθειές τους και υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι οι ανθρώπινες ζωές.

Καμιά ανωμαλία δεν καταγράφηκε στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Σεντάι, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Kyushu Electric Power, ενώ και οι υπόλοιπες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, στο Εχίμε και στο Γκενκάι, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον σεισμό των 6,5 βαθμών που σημειώθηκε στην Ιαπωνία την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ενώ άλλοι 760 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Την δόνηση ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.