Ο Πάβελ και η αδελφή του Ράγια προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο διαβάζοντας τα μαθήματα τους ή βλέποντας τηλεόραση αλλά το πενιχρό φως και οι συνθήκες διαβίωσης τους θυμίζουν την άσχημη κατάσταση στην χώρα τους. Τα κλεμμένα παιδικά ονειρά τους βρίσκονται σε ένα υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του Ντονέτσκ. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

Ads

Ζούσαν σε ένα όμορφο διαμέρισμα στην γειτονιά Πετρόφσκι, μια γειτονιά στην οποία πραγματοποιήθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ των φιλο-ρώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού. Ανάμεσα στις χιλιάδες οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, εξαιτίας των συγκρούσεων που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 είναι και η οικογένειά του Πάβελ καθώς συνέχεια βομβαρδιζόταν από τις σφαίρες και τα πυρά του πυροβολικού.

image

image

Ads

image

image

Ο Πάβελ στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών περιμένει το γεύμα του κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τρωκτικό που έχει ως κατοικίδιο, δείχνει να έχει συνηθίσει την ζωή στο υπόγειο καταφύγιο. Τρώει, κοιμάται και παίζει με την αδερφή του και άλλα παιδιά. Για να κοιμηθεί, μοιράζεται με την αδερφή του μια σιδερένια κουκέτα, στην οποία προσπαθούν να κοιμηθούν όσο μπορούν και να ονειρευτούν ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσουν στο σπίτι τους και θα μπορουν να παίζουν στο δρόμο σαν τα άλλα παιδιά του κόσμου.

image

image

image

Το καταφύγιο βρίσκεται στο υπόγειο του πολιτιστικού κέντρου στο Πετρόφσκι. Η ζωή δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος είναι απλή και οι γονείς δηλώνουν στην Daily Mail ότι προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά μια εικόνα φυσιολογικής ζωής. Υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα που τους επιτρέπει να μαγειρεύουν και να χρησιμοποιούν σόμπες για να ζεσταθούν. Με παλιά έπιπλα προσπαθούν να ομορφύνουν το απόκοσμο υπόγειο ενώ λίγο φως μπαίνει από τα παράθυρα που είναι καλυμμένα με σακιά άμμου. Οι κάτοικοι του καταφυγίου χρησιμοποιούν το νερό που συλλέγουν για την προσωπική τους καθαριότητα και το μαγείρεμα, προσπαθώντας να δώσουν στα παιδιά μια εικόνα φυσιολογικής ζωής.

image

image

image

Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλο-ρώσων ανταρτών και μετά την κατάπαυση του πυρός και σχεδόν ένα χρόνο μετά ο πόλεμος έχει αφήσει 5.793 νεκρούς και 14.595 τραυματίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

image

image

image

image

image

image

image