Η ισχυρή παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ, μετά τη μονομερή αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ads

«Θα πρέπει να ζητήσουμε να αρχίσει μια ιντιφάντα απέναντι στον σιωνιστή εχθρό και να δουλέψουμε γι’ αυτήν», ανέφερε σε ομιλία του στη Γάζα ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Χανίγια, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ την Παρασκευή (αύριο), την οποία αποκάλεσε «ημέρα οργής».

«Η 8η Δεκεμβρίου ας είναι η πρώτη ημέρα της ιντιφάντα εναντίον του κατακτητή», δήλωσε.

Ads

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, η οποία έχει διεξαγάγει από το 2007 τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και οι καμικάζι βομβιστές της είχαν βρεθεί στις πρώτες γραμμές της τελευταίας ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005.

«Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπισθεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιεουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγια.

«Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», δήλωσε αναφερόμενος στην επικράτεια που περιλαμβάνει το Ισραήλ καθώς και την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Χανίγια κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα πρέπει να ανακοινωθεί πως η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία έχει θαφτεί μια για πάντα και πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποκαλείται εταίρος των παλαιστινίων για την ειρήνη», τόνισε.