Ανώτατο στέλεχος της Χαμάς τόνισε την Κυριακή ότι η επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος αυτού στο Ιράν σηματοδοτεί την «απόρριψη» των όρων που έθεσε πρόσφατα το Ισραήλ όσον αφορά τη συμφιλίωση των ισχυρότερων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ads

Αυτή η «επίσκεψη στην Τεχεράνη αποτελεί απόρριψη των όρων» του Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάλεχ αλ Αρούρι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται το Ιράν από την Παρασκευή και επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων με ιρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και η Φάταχ, η κύρια συνιστώσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν ασκεί εξουσία παρά μόνο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατέληξαν αυτόν τον μήνα σε μια συμφωνία συμφιλίωσης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα ασκεί έτσι εξουσία και στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά αφότου η Χαμάς την είχε αποσπάσει από τις δυνάμεις της Φάταχ έπειτα από μια σύντομη εμφύλια σύγκρουση.

Ads

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου όμως διεμήνυσε ότι δεν θα συναινέσει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από τη Χαμάς αν η ισλαμιστική παράταξη δεν διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν—τον κυριότερο υποστηρικτή της σήμερα—δεν αφοπλιστεί και δεν εκπληρώσει ακόμη πέντε όρους.

Τα μέλη του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 25.000.