Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkwagen την δεκαετία του 1980 κατασκόπευε τους συνδικαλιστές των συνδικάτων των εργαζομένων της στην Βραζιλία και έδινε τις πληροφορίες για τις διεκδικήσεις μισθών ή για άλλες ιδιωτικές συζητήσεις στους στρατιωτικούς δικτάτορες.

Ads

 
Την αποκάλυψη κάνει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται απόρρητα έγγραφα που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο, η εταιρία παρακολουθούσε κρυφά τους εργαζομένους της όπως και τους πολλά υποσχόμενους επικεφαλής των συνδικάτων της εποχής. Ένας από τους στόχους της VW ήταν ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που έγινε Πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 μέχρι το 2010 και παραμένει ένας από τους πολιτικούς με μεγάλη επιρροή στην χώρα. 
 
Τα έγγραφα ήρθαν στο φως μέσα από την Επιτροπή Αλήθειας που σύστησε η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ και ερευνά τα γεγονότα που συνέβησαν από το 1964 μέχρι το 1985 που έπεσε η χούντα.
 
Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Πως η Βρετανία δίδαξε τεχνικές ανάκρισης στους δικτάτορες
 
Σύμφωνα με τα έγγραφα δεν ήταν μόνο η VW αλλά και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που συνεργάστηκαν με τους δικτάτορες προκειμένου να καταστείλουν το εργατικό κίνημα. Μάλιστα 20 σελίδες από τα έγγραφα που αφορούν την περίοδο 1983-1984 παραμένουν απόρρητες γεγονός που σύμφωνα με το Reuters σημαίνει ότι κάποιες εταιρίες πήγαν πολύ πιο πέρα από την συλλογή πληροφοριών.
 
Σύμφωνα με τα όσα αποχαρακτηρίστηκαν, η VW έδινε εκτενείς αναφορές στο στρατιωτικό καθεστώς για τις συναντήσεις των εργαζομένων της στο Σάο Πάολο, όπου σχεδίαζαν απεργίες, αιτήσεις καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας. Έδινε μάλιστα και τα ονόματα των εργαζομένων, ακόμη και το μοντέλο και τις πινακίδες των αυτοκινήτων που οδηγούσαν εκείνη την εποχή.
 
Επίσης, είχε δώσει στο καθεστώς πληροφορίες για εκδήλωση στα γραφεία του σωματείου όπου θα προβαλλόταν ταινία «σοσιαλιστικού περιεχομένου». Είχε, δε, συγκεντρώσει και τα φυλλάδια που θα μοίραζαν οι εργάτες, τα ονόματα των διανεμητών, αλλά και τα ονόματα «κάποιων εθισμένων εργατών που πιάστηκαν να καπνίζουν χασίς».
 
Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία προκειμένου να συλλάβουν ή να παρενοχλήσουν τους εργάτες ώστε να αποδυναμωθεί το κίνημά τους.
 
Η VW ήταν μια από τις 19 βραζιλιανικές και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες που συναντώνταν συχνά με τους δικτάτορες και τους στρατιωτικούς ανταλλάσσοντας πληροφορίες για επικείμενες απεργίες. Μάλιστα οι συναντήσεις ήταν πολλές την περίοδο του Ιουλίου του 1983 όταν στην ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο το εργατικό κίνημα ήταν σε αναβρασμό.
 
Εκείνο το μήνα έδωσε ιδιαίτερα λεπτομερείς πληροφορίες για μια πορεία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι υπό τον Λούλα, που δεν ήταν εργαζόμενος της εταιρίας αλλά τρομερά ισχυρός στο εργατικό κίνημα. Μάλιστα οι πληροφορίες της εμπεριείχαν δήλωση του Λούλα να κατακρίνει το καθεστώς για έλλειψη αιδούς και να παρακινεί τους εργάτες να μην πληρώνουν φόρους.
 
Τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας ανέφεραν ότι η Volkswagen είναι η μοναδική καταγεγραμμένη εταιρία που έδωσε λίστα με ονόματα συνδικαλιστών εργαζομένων της. Το έκανε, δε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό με ποιον τρόπο παρακολουθούσε τους υπαλλήλους.
 
Σύμφωνα με εισαγγελείς της Βραζιλίας, εάν από τις καταθέσεις εργαζομένων εκείνης της εποχής που θα κληθούν προς κατάθεση στην επιτροπή, προκύψουν παραβιάσεις των προσωπικών τους δικαιωμάτων από τους δικτάτορες, τότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για αρωγή στο καθεστώς.
 
Το Reuters ζήτησε από την VW να σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Η απάντηση ήταν ότι έχει ήδη ζητήσει από τις βραζιλιανικές αρχές να εξετάσουν όλες τις ενδείξεις πως οι εργοδότες έδιναν πληροφορίες στους δικτάτορες. «Είμαστε παράδειγμα διαχείρισης των εταιρικών μας θεμάτων. Θα διαχειριστούμε και αυτό με την ίδια ευθύνη». Μέχρι στιγμής άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν απαντήσει.